ua en ru

Україна має намір відновити прямі поставки газу з Казахстану, - Азаров

Україна має намір відновити прямі поставки газу з Казахстану. Про це повідомив прем'єр-міністр України Микола Азаров під час зустрічі з першим заступником прем'єр-міністра Республіки Казахстан Бакітжаном Сагінтаєвим, говориться на сайті Азарова.

"Ми налаштовані на розширення співпраці у галузі використання транспорту, зокрема і трубопровідного. Я думаю, що в цьому зацікавлений і Казахстан. Адже у нього є достатні запаси газу і нафти, і він міг би торгувати з нами не тільки через Російську Федерацію, але і безпосередньо, як це було до 2005 р. Це відповідатиме інтересам обох держав", - відзначив Азаров.

Прем'єр нагадав, що створення зони вільної торгівлі передбачає укладення угоди про вільний доступ до трубопровідного транспорту країн - учасниць СНД і таким чином створює можливості для прямих поставок казахської нафти і газу до України. При цьому Азаров відзначив, що створення Митного союзу (МС), в який входять Росія, Білорусія і Казахстан, "ускладнило торговельно-економічні відносини в рамках СНД, а тому зараз необхідно розробити нові механізми співпраці".

Глава Кабінету міністрів ще раз нагадав, що Україна хоче отримати статус спостерігача в рамках МС. "Це дозволить нам не впливати, але брати участь в процесі ухвалення рішень і хоч би завчасно знати про питання, які готуються до ухвалення в Митному союзі", - сказав він.

Нагадаємо, Київ протягом останніх років безуспішно намагається переглянути умови газових контрактів з Росією від 2009 р. Росія неодноразово заявляла про можливість піти на поступки українській стороні, якщо та, у свою чергу, приєднається до МС.

Читайте також: Схема реверсних поставок газу до України абсолютно законна, - Міненерговугілля