ua en ru

Україна має намір подати позов на "Газпром" у стокгольмський арбітраж в кінці травня, - Яценюк

Україна має намір подати позов на російську компанію "Газпром" в Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма в кінці травня.

Україна має намір подати позов на російську компанію "Газпром" в Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма в кінці травня. Про це йдеться у зверненні прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка (на фото) до керівництва Європейської комісії і лідерів держав-членів ЄС у зв'язку із ситуацією, що склалася навколо проблеми постачання російського природного газу.

"Змушені констатувати, що у разі відмови Російської Федерації від врегулювання спору відповідний позов буде переданий в кінці поточного місяця на розгляд в Арбітражний інститут Торговельної палати Стокгольма", - наголошується у зверненні.

"Україна готова до вирішення спору в межах арбітражного, так і внеарбитражного врегулювання", - додає при цьому Яценюк.

Він нагадує, що Україна вважає неприпустимим підвищення "Газпромом" ціни на газ до 485 дол. за тис. куб. м.

"Українська сторона пропонує ВАТ "Газпром" укласти додаткову угоду з визначенням ціни на природний газ на 2014 рік у розмірі 268,5 долара США за 1 тис. куб. метрів, як було визначено в першому кварталі 2014 року. Після підписання угоди Україна пропонує протягом 10 днів погасити наявну заборгованість перед російською стороною", - йдеться у зверненні.

При цьому, як зазначає Яценюк, "Газпром" відмовляється від діалогу.

"Отримана від ВАТ "Газпром" відповідь на передарбітражне повідомлення НАК "Нафтогаз України" свідчить про відмову російської сторони від діалогу", - наголошується в документі.

Українська сторона вважає, що провокування нової "газової кризи" і спроби дискредитації надійності транзитного маршруту через Україну переслідують виключно виправдання будівництва газопроводу "Південний потік". "Який спрямований не на диверсифікацію і зміцнення енергетичної незалежності ЄС, а виключно на обхід території України як транзитної держави", - зазначає у своєму зверненні Яценюк.

Зазначимо, сьогодні прем'єр заявив про відмову України від передоплати за російський газ.

"Наголошуємо, що у зв'язку з відсутністю з боку російської сторони згоди на врегулювання спору щодо ціни на природний газ запитання передоплати не можуть стояти на порядку денному договірних відносин", - зазначив Яценюк.