ua en ru

Україна має намір домогтися виключення РФ з ICAO і міжнародної морської конвенції, - Петренко

Україна має намір домогтися виключення Росії з ICAO і Міжнародної морської конвенції.

Україна має намір домогтися виключення Росії з ICAO і Міжнародної морської конвенції. Про це на прес-конференції повідомив міністр юстиції України Павло Петренко (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми зараз йдемо через інші квазисудебные інструменти. Наприклад, та ж ICAO (Міжнародна організація цивільної авіації), учасниками якої є і Україна, і Росія. Ми зафіксували 3,3 тис. фактів порушення російськими компаніями нашого авіаційного простору на території Криму і нараховуємо штрафні санкції - кожен день близько 1 млн дол. Станом на вчора це було близько 200 млн грн", - заявив Петренко.

За словами міністра, ця сума пред'явлена російській стороні.

"Ми подали відповідну скаргу до ICAO. Скарга припускає, що російська сторона зобов'язана компенсувати збитки. ICAO констатує факт незаконності перетині нашого повітряного простору і зобов'яже Росію компенсувати збитки. Вони, як я розумію, будуть ухилятися від цього обов'язку і тоді наступним етапом ми подамо заяву про виключення Росії з ICAO", - сказав Петренко.

Міністр зазначив, що в цьому випадку, правовим наслідком для РФ може стати заборона російським компаніям літати по території країн-учасників ICAO.

"Російські компанії літати по території Росії - з Москви в Магадан", - зазначив Петренко.

За словами міністра, Україна домагається аналогічної процедури з кримським морським портам.

"Там буде схожа процедура внутрішнього арбітражу, де буде виставлений рахунок за нашими збитків за втрату можливості користуватися портами і будемо ставити питання про виключення їх з відповідної конвенції, щоб їхні кораблі заходили в порти і компенсація наших збитків", - резюмував Петренко.