ua en ru

Україна почала широкомасштабне співробітництво з Китаєм, - Бойко

Підписання 20 червня 2011 р. Меморандуму про взаєморозуміння в енергетичній сфері між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України та Державною адміністрацією енергетики Китайської Народної Республіки, і реалізація в рамках цього Меморандуму низки спільних енергетичних проектів - це лише початок масштабного і взаємовигідного співробітництва. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко, повідомляє прес-служба Міненерговуглепрому.

«У нас сьогодні реалізується декілька напрямків співпраці. Це будівництво парогазової станції в місті Щолкіне Автономної Республіки Крим, де дуже значний, близько 1,5 млрд дол., обсяг інвестицій, разом з підстанціями і високовольтними лініями. У нас програма з фінансування вугільної галузі і перший пілотний проект - це шахта «Мельникова» «Лисичанськвугілля» - 85 мільйонів доларів. І у нас підписаний Меморандум про співпрацю в гідроенергетиці», - зазначив міністр.

«Окрім того, днями ми продовжили переговори з нашими китайськими колегами, намітили ще декілька напрямків, які в найближчому майбутньому також матеріалізуються в проекти. Тому, цифри, про які сказав Президент нашої країни, це, мабуть, тільки початок масштабної співпраці з Китаєм», - підкреслив Бойко.

Він також зазначив, що реалізація спільних українсько-китайських проектів, зокрема щодо розвитку вугільної галузі, сприятиме посиленню енергетичної безпеки України.

«Для нас розвиток енергетики, енергетичної безпеки - один із пріоритетів, окреслених Президентом нашої країни. І ми чітко дотримуємося цього курсу. Вугілля є основою нашого енергетичного балансу, тому збільшення його видобутку є для нас вкрай важливим. Ми зробимо все для того, щоб якомога швидше реалізувати ці спільні проекти. Причому, ми й самі збільшуємо видобуток вугілля. А за участю китайських колег, я вважаю, будемо видобувати ще більше», - наголосив Юрій Бойко.

За його словами, в рамках спільних українсько-китайських проектів у вугільній галузі буде закуплено нове обладнання, закладені нові лави та здійснено заходи щодо підвищення безпеки.

«У Китаю є значний досвід видобутку вугілля, там видобувається близько 1,5 млрд тонн на рік. І, безумовно, наша співпраця є дуже важливою, оскільки нам є чим обмінятися і є що отримати одне від одного», - підкреслив Бойко.

«У нас створені робочі групи, вони вже працюють. І, з урахуванням зацікавленості, яку ми бачимо у наших китайських колег, я переконаний, що всі ці проекти - це лише початок масштабного і взаємовигідного співробітництва», - підсумував міністр енергетики та вугільної промисловості України.

Нагадаємо, за словами глави КНР Ху Цзіньтао, товарообіг між Україною і Китаєм перевищить 10 млрд дол. вже в 2011 р.