ua en ru

Україна почала імпорт електроенергії з білоруської АЕС

Україна почала імпорт електроенергії з білоруської АЕС Фото: лінії електропередач (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Україна почала імпорт електроенергії з білоруської АЕС. Обсяг імпорту електроенергії з початку року склав 150 МВт-год.

Про це повідомило "Інтерфакс-Україна" з посиланням на дані системного оператора НЕК "Укренерго" станом на понеділок.

Згідно з оприлюдненими на сайті "Укренерго" результатами добового аукціону на 1 січня, міждержавні перетину у напрямку Білорусь-Україна (для імпорту з Білорусі) були викуплені компаніями ТОВ "ДЕ Трейдинг" ("Донбасенерго") і ТОВ "Дніпросталь-енерго" ("Інтерпайп" Віктора Пінчука) - 1200 МВт (по 50 МВт кожен годину) і 540 МВт (по 60 МВт в перші чотири і останні 5 годин доби) відповідно.

Очікуються оновлені дані з результатами інших добових аукціонів.

За даними видання ExPro, в січні 2021 року імпорт із Білорусі також планують компанії "ЕРУ Трейдинг" і "Енерджі Трейд Груп", отримавши доступ до перерізів на місячному аукціоні.

Нагадаємо, в грудні 2020 року НКРЕКП зняв всі обмеження на імпорт електроенергії з Росії та Білорусі, які були введені навесні 2020 року за дорученням президента Володимира Зеленського.

Як відомо, імпорт електроенергії з Росії та Білорусі здійснювався з жовтня 2019 року по березень 2020 р. У загальному обсязі було поставлено понад 1 млрд кВт.годин. Прямі збитки української енергосистеми від імпорту, за оцінками експертів, становили від 3 до 5 млрд грн.

Крім того, імпорт спровокував найбільшу за всю історію країни кризу на енергоринку і рекордні збитки державних енергетичних компаній. Через закупівлю струму у Росії, 95% українських шахт навесні 2020 р. вимушено пішли в простий.