ua en ru

Україна розпочала екстрадиційну перевірку щодо Саакашвілі

Україна розпочала екстрадиційну перевірку щодо Саакашвілі Фото: Михайло Саакашвілі (УНІАН)

Україна отримала запит на екстрадицію Саакашвілі від Грузії

Україна розпочала екстрадиційну перевірку щодо екс-губернатора Одеської область Михайла Саакашвілі. Про це заявив заступник міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергій Пєтухов, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, Пєтухов повідомив, що Україна отримала запит на екстрадицію Саакашвілі від Грузії, де він є обвинуваченим у 4 справах.

"Україна отримала запит про розшук, взяття під варту і екстрадицію Михайла Саакашвілі. Запит Головної прокуратури Грузії був адресований Міністерству юстиції України і Генеральній прокуратурі України", - сказав він, додавши, що Україна починає екстрадиційну перевірку щодо Саакашвілі.

Крім того, Пєтухов додав, що прокуратура Грузії гарантує, що Саакашвілі не будуть переслідувати за політичними ознаками і не передаватимуть третім країнам.

"Головна прокуратура Грузії в своєму запиті надала гарантію Головній прокуратурі України, що цей запит не має мети переслідувати особу з політичних мотивів, що особу не буде притягнуто до відповідальності за вчинення злочину, що не передбачено запитом, що особа не буде видана третій державі без згоди України, а також, що стосовно запитуваної особи буде застосовано законодавство Грузії і передбачені міжнародними договорами права та свободи людини", - додав заступник міністра.

За словами Пєтухова, отриманий від Грузії запит і всі супутні матеріали будуть перенаправлені в Генеральну прокуратуру України для проведення екстрадиційної перевірки.

Нагадаємо, раніше міністр юстиції Грузії Тея Цулукіані заявляла, що Україна двічі відмовила Грузії в екстрадиції Саакашвілі.

Зазначимо, Саакашвілі втратив право на українське громадянство через недостовірні відомості, які він вказав в анкеті, яку подавав під час отримання українського громадянства.

"Він написав, що під судом і слідством не перебував, а надійшли інші дані", - повідомило джерело РБК-Україна.

На момент позбавлення громадянства Саакашвілі перебував у США, разом з тим, він заявив про намір повернутися в Україну 10 вересня.