ua en ru

Україна через високі ціни на російський газ може повністю відмовитися від його закупівель, - Азаров

Висока ціна на російський газ змушує Україну відмовитися від його закупівель і шукати інших постачальників, крім "Газпрому". Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров в інтерв'ю телеканалу "Росія 24".

"Ми вважаємо, що рано чи пізно російське керівництво піде нам назустріч. Що відбувається? Ми скорочуємо закупівлі російського газу. Ми змушені займатися диверсифікацією, закуповувати на інших ринках цей газ. Ми змушені скорочувати споживання газу, десь переводити котельні з газу на вугілля. В результаті, якщо так справа піде, ми вже майже в два рази скоротили закупівлі газу. Ми практично відмовимося від російського газу", - зазначив Азаров.

Він також зазначив, що Україна проводить велику роботу, яка призведе до того, що країна відмовиться від закупівель російського газу. "Це буде великий мінус і для "Газпрому", і для нас. Ми змушені відволікати ресурси і витрачати їх хоч і потрібна справа в перспективі, але зараз для нас першочергові інші завдання".

За словами Азарова, Україна закуповує вишки, проводить буріння на шельфі, укладає угоди про видобуток сланцевого газу і має намір почати видобуток газу на виснажених родовищах з використанням нових технологій.

Прем'єр нагадав, що раніше Україна видобувала 70 млрд куб. газу на рік. За його словами, через два-три роки Україна зможе повністю забезпечувати себе газом.