ua en ru

Україна має всі шанси бути обраною до Радбезу ООН, - Сергеєв

Україна має всі шанси бути обраною до Радбезу ООН, - Сергеєв Фото: Юрій Сергеєв

Для перемоги на виборах необхідно одержати підтримку 2/3 голосуючих

Україна у четвертий раз може увійти до складу Ради Безпеки ООН. Про це у ексклюзивному інтерв'ю газеті "Голос України" заявив постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв.

"Шанси, на мій погляд, гарні, але це не має розхолоджувати, і тому ми продовжуємо активну роботу на різних рівнях і в тісній взаємодії із нашими колегами. Щоб тебе підтримали, ти повинен розуміти як регіональні проблеми, так і проблеми окремих держав. І ми, у свою чергу, доносимо до них те, що хвилює нас, роз'ясняємо наші інтереси. Це такий процес взаємозобов'язань і взаємоповаги. До України ставляться з повагою з багатьох причин, включаючи нашу участь у миротворчих операціях. Не можна забувати і про роль нашої країни в створенні ООН, адже в Сан-Франциско наша делегація очолювала групу, яка працювала над преамбулою Статуту. Ну й, звісно, ми відчуваємо підтримку та солідарність у зв'язку з нинішнім конфліктом, бо з проблемами захоплення територій, зовнішньої агресії, маніпулюванням Статутом ООН доводилося зустрічатися багатьом", - зазначив Сергеєв.

За правилами непостійні члени Радбезу ООН обираються за принципом ротації на основі регіональних груп. Україна належить до східної європейської групи, яку в Радбезі наразі представляє Литва. Для перемоги на виборах країні-кандидату необхідно одержати підтримку 2/3 голосуючих, або 128 голосів у разі участі всіх 193 країн.

"Особливих привілеїв непостійні члени Радбезу не мають. Є зобов'язання, які на тебе накладає сам мандат цього важливого органу. Але водночас членство в Радбезі дозволяє користуватися існуючими механізмами - виступати з ініціативами, порушувати ті або інші питання у рамках Ради. Наприклад, коли виникла проблема конфлікту в Україні, ми звернулися до одного з непостійних членів - Литви, яка скористалася своїми повноваженнями для скликання засідання. Ще один важливий момент: без непостійних членів не може відбутися жодне засідання, і це чудово розуміють усі, включаючи користувачів того самого "чарівного" права вето", - повідомив Сергеєв.

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна має право вимагати від Радбезу ООН введення миротворців.