ua en ru

Україна має право на 1 тис. "Джавелінів" у разі посилення агресії РФ, - Чалий

Україна має право на 1 тис. "Джавелінів" у разі посилення агресії РФ, - Чалий фото: Валерій Чалий

Відмова України від ядерної зброї є іміджевою перевагою

За відмову від ядерного арсеналу Україна має право хоча б на 1 тис. "Джавелінів" (американський переносний протитанковий ракетний комплекс, - ред.), у випадку посилення агресії з боку РФ. Про це заявив призначений 10 липня на посаду посла України в США, колишній заступник глави адміністрації Президента Валерій Чалий в інтерв'ю 5 каналу, передає кореспондент РБК-Україна.

"На жаль, мені здається, коли було підписання Будапештського меморандуму, ми не змогли відстояти свої позиції в частині суті цих гарантій. Але, попри це, ми маємо дійсно гарантії, які б вони не були, які мають виконуватися. Україна, яка добровільно, але під певним тиском, також позбулась 1940 "боєголовок", все таки, на моє переконання, має право у випадку якоїсь наступальної операції на наші території, хоча б 1 тис. "Джавелінів", - сказав Чалий

"Моя позиція полягає у тому, що на сьогодні будь-які заяви, що Україна хоче повернути собі ядерний статус не ведуть до позитивних рішень. Мене можуть критикувати, але я можу у широкій дискусії пояснити, чому це так", - сказав Чалий.

Він зазначив, що сьогодні відмова України від ядерної зброї є іміджевою перевагою.

Нагадаємо, Чалий заявив, що в числі своїх першочергових завдань має намір займатися поставками оборонної зброї.