ua en ru

Україна і Митний союз зацікавлені в динамічному партнерстві, - Прасолов

Україна і Митний союз (МС) зацікавлені у розвитку партнерських відносин на максимально динамічною основі. Про це заявив глава Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) України Ігор Прасолов за підсумками другого засідання Діалогу з торгових питань, що відбувся в Києві 15 травня.

«Вибрано хороший, ефективний формат. І це дозволить нам вирішувати певні питання, що виникають у наших торгово-економічних відносинах. Адже наша торгівля носить взаємовигідний характер і обидві сторони зацікавлені, щоб партнерство розвивалося динамічно і повною мірою, а для цього необхідно прибрати існуючі перешкоди. А найголовніше - виробити заходи, що не допускають виникнення нових бар'єрів. Це привнесе величезну користь у розвиток наших економік, що, в кінцевому підсумку, сприятиме зростанню соціальних стандартів для наших громадян», - підкреслив Прасолов, який очолив українську делегацію.

Глава делегації держав-членів МС, міністр з торгівлі Євразійської економічної комісії (ЄЕК) Андрій Слєпньов підкреслив, що Україна - один з ключових торговельно-економічних партнерів МС. «Розвиток партнерських відносин між Україною та МС носить паритетний характер. Тому нам потрібно аналізувати глибинні процеси: як розвиваються економічні зв'язки по галузях, як іде кооперація, як наші партнерські зв'язки допомагають нашим економікам підніматися на новий щабель і сприяють переходу на новий рівень технологічних вимог і стандартів спільно, у непростий час у світовій економіці, який ставить виклики перед нашими країнами. Важливо, щоб, долаючи ці виклики, ми повноцінно використовували потенціал нашої співпраці», - підкреслив Слепньов.

У ході засідання були розглянуті, зокрема, питання про режим імпорту в Україну окремих товарів і про експорт української продукції на єдину територію МС. Сторони висловили впевненість, що нинішня зустріч додасть динамізм роботі з лібералізації взаємної торгівлі і зняттю бар'єрів. За підсумками засідання сторони підписали протокол, в якому відзначені питання, що представляють взаємний інтерес. Дата і місце проведення третього Діалогу будуть визначені в робочому порядку.

Нагадаємо, Діалог з торговельних питань проводиться відповідно до меморандуму про співпрацю з питань торгівлі між ЄЕК і Кабміном України від 10 вересня 2012 р.