ua en ru

Прем’єри України та Румунії підписали угоду про місцевий прикордонний рух

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк та прем'єр-міністр Румунії Віктор Понта сьогодні, 2 жовтня 2014 р., підписали угоду між урядами України та Румунії про місцевий прикордонний рух,

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк (на фото) та прем'єр-міністр Румунії Віктор Понта сьогодні, 2 жовтня 2014 р., підписали угоду між урядами України та Румунії про місцевий прикордонний рух, передає кореспондент РБК-Україна.

Теперь мешканці прикордонних областей України та Румунії, які проживають в межах 30-кілометрової зони від спільного державного кордону, отримуватимуть безкоштовні дозволи на спрощений перетин кордону з правом перебувати у прикордонній зоні іншої держави до 90 днів кожного разу з дати перетину кордону.

Як заявив на брифінгу після підписання угоди прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, близько 500 тис. громадян України зможуть їздити до Румунії без віз.

"Україна зараз виконує план дій щодо безвізового режиму з ЄС, і ми сподіваємося, що українці будуть безвізово їздити у всі країни ЄС. Наша регіональна єдність важлива для стабільності в цьому регіоні", - сказав Яценюк.

Нагадаємо, раніше Кабінет міністрів України схвалив проект угоди між Україною і Румунією про місцевий прикордонний рух.

Зазначимо, що переговори про прикордонний рух між Україною та Румунією тривали з 2008 р. Так, у липні 2008 р. у Бухаресті на переговорах на рівні керівників консульських служб МЗС України та Румунії, сторони прийшли до згоди щодо встановлення трирічного терміну постійного проживання в прикордонній зоні, як передумови для отримання дозволу на спрощений перетин кордону. Делегації погодили також термін безперервного перебування пред'явників дозволів на території держави іншої договірної сторони, який не буде перевищувати 90 днів протягом 180 днів з дати першого в'їзду.