ua en ru

Україна та Хорватія завтра підпишуть меморандум щодо створення Адріатичного газового коридору, - Азаров

Прем'єр-міністр України Микола Азаров і глава уряду Хорватії Зоран Мілановіч у вівторок, 5 листопада, мають намір підписати меморандум про створення Адріатичного газового коридору, який зв'язує Україну, Угорщину та Хорватію. Про це Азаров заявив під час зустрічі з помічником Держсекретаря США Вікторією Нуланд, передає прес-служба Кабміну.

"Завтра в Україні з офіційним візитом перебуватиме прем'єр-міністр Хорватії, і ми маємо намір підписати меморандум, згідно з яким на узбережжі Адріатики буде побудований LNG-термінал і трубопровід", - сказав Азаров.

Він також нагадав, що за останні три роки через газові контракти 2009 р. Україна переплатила Росії 20 млрд дол., і тому змушена проводити політику диверсифікації поставок енергоносіїв, видобуток вуглеводнів з нетрадиційних джерел, а також переводити свою енергетику на вугілля.

"Ми поставили перед собою завдання значно знизити свою залежність від поставок газу з РФ. І тому вжили низку заходів, які дали нам можливість вдвічі скоротити споживання російського газу. Також ми вжили заходів для збільшення обсягів газу власного видобутку. Зокрема, провели переговори з найбільшими компаніями - Shell, ExxonMobil, Chevron. З усіма цими компаніями у нас вже підготовлені відповідні угоди. Ми уважно вивчили досвід США щодо видобутку сланцевого газу, і розраховуємо, що сланцеві родовища дозволять нам у перспективі добувати від 10 до 20 млрд куб. м газу", - підкреслив Азаров.

Сторони також обговорили євроінтеграційні прагнення України. Зокрема, Нуланд зазначила, що американські компанії зацікавлені у підписанні угоди про асоціацію, оскільки після цього вони будуть мати можливість збільшити виробництво своєї продукції в Україні і безмитно продавати її в ЄС.

"ЄС не буде підписувати угоду тільки тому, що вони - "хороші хлопці". Вони зацікавлені в доступі на свій ринок товарів хорошої якості, робочої сили, інновацій на їх підприємствах. І наші компанії хочуть бачити угоду про асоціацію та угоду з МВФ тому, що вони зможуть більше виробляти тут і потім продавати в Європу", - сказав Нуланд.