ua en ru

Україна, Хорватія та Угорщина парафували декларацію щодо реалізації проекту Адріатичного газового коридору

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький сьогодні, 25 жовтня 2013 р., у Брюсселі в рамках засідання Ради ЄС парафував від імені уряду України тристоронню декларацію з урядом Республіки Хорватія та урядом Угорщини про реалізацію проекту Адріатичного газового коридору, який підтримується Європейською комісією. Про це повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості України (Міненерговугілля).

Об'єктом газопостачання трубопроводу має стати LNG термінал, який Хорватія планує збудувати на о. Кирк в Адріатичному морі (проект "Адріа LNG").

"Декларацію було парафовано з метою підвищення енергетичної безпеки, подальшої інтеграції енергетичних систем, диверсифікації поставок природного газу, створення нових можливостей для регіонального економічного розвитку через з'єднання енергетичних інфраструктур та енергетичних ринків, сприяння належного функціонування загальноєвропейського енергетичного ринку", - йдеться у повідомленні міністерства.

Водночас, на думку Європейського комісара з питань енергетики Гюнтера Оттінгера, парафування і подальше затвердження спільної українсько-угорсько-хорватської декларації про створення Адріатичного газового коридору матиме важливе значення для успіху Вільнюського саміту, "бо саме енергетика є одним із найбільш потужних локомотивів євроінтеграції України".