ua en ru

Україна хоче домовитися зі Швейцарією про обмін податковою інформацією

Україна хоче домовитися зі Швейцарією про обмін податковою інформацією Фото: Швейцарія (pixabay.com)

Бамбизов припускає, що каталізатором для проведення переговорів стало оновлення списку країн ТЦУ і введення нових критеріїв для його формування

У четвер, 24 серпня, українська делегація, що складається з представників ГФС і Міністерства фінансів, зустрінеться з фахівцями з Швейцарії, щоб обговорити можливість внесення змін в "Конвенцію про уникнення подвійного оподаткування між Швейцарією та Україною", підписану ще в 2002 році. Про це повідомив у своєму блог начальник Офісу великих платників податків Євген Бамбізов. За його словами, одним з важливих для українців пунктів є обмін податковою інформацією, не передбачений у нинішньому застарілому варіанті "Конвенції".

Начальник Офісу припускає, що каталізатором для проведення переговорів стало оновлення списку країн ТЦУ і введення нових критеріїв для його формування. Щоб не потрапити в цей список, країна повинна підписати Україною відповідний договір, підтримувати обмін інформацією в повному обсязі і мати ставку з податку на прибуток не нижче -5 пунктів від української.

"Перебування в подібному списку несе в собі певні іміджеві ризики", - цим, можливо, за словами Бамбізова пояснюється згода Швейцарії провести переговори з українською стороною.

За словами начальника Офісу, Швейцарія посідає перше місце серед торговельних партнерів України – товарообіг з нею становить 40%. При таких обсягах Україні просто необхідно отримувати від швейцарських партнерів повну інформацію.

"Мати такий товарообіг і не мати достатньо інформації для контролю оподаткування – цього не можуть собі дозволити навіть дуже багаті країни", - вважає Бамбизов.