ua en ru

Україна готова обміняти 8 затриманих під Широкіно бойовиків, - Геращенко

Україна готова обміняти 8 затриманих під Широкіно бойовиків, - Геращенко Фото: Геращенко заявила про готовність України обмінятися полоненими з бойовиками

За її словами, питання про обмін заручниками буде обговорюватися 4 липня на зустрічі гуманітарної групи в Мінську

Україна готова передати бойовикам окупованих районів Донбасу 8 затриманих представників незаконних збройних формувань для звільнення українських заручників. Про це на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook написала перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

"Ми готові передати ОРДО (окремим районам Донецької області, - ред.) затриманих днями восьмих представників незаконних збройних формувань( яких в ОРДО чомусь назвали "саперами", мабуть, сплутали слово "сапери" і "снайпери") заради звільнення заручників. Ми передали цю позицію ОРДО і 4 липня, під час зустрічі гуманітарної групи в Мінську я ще раз підніму це питання", - написала Геращенко.


Вона повідомила, що Україна відправила запит до ОБСЄ для підтвердження інформації про погіршення умов утримання українських заручників.

Геращенко підкреслила, що буде вимагати інформацію про місцезнаходження заручників 4 липня в Мінську.

Крім цього, перший заступник спікера ВР ще раз запропонує провести "день сім'ї" для того, "що дозволить сім'ям затриманих по обидві лінії зіткнення побачитися з близькими".

Геращенко зазначила, що буде вимагати доступу Червоного Хреста на окуповані території.

"Тільки їх участь в пошуку зниклих без вести допоможе у зборі інформації тих, з ким зник зв'язок ще в 2014 році, зокрема, і під Илловайском", - заявила вона.

Також Геращенко розповіла, що підготувала і завтра зареєструє з колегами "законопроект про посилення захисту сімей заручників, що дозволить сім'ям військових, що є зниклими безвісти або полоненими, отримувати виплати за тими тарифами, що зараз діють в їх частинах і військах".

Нагадаємо, раніше Геращенко заявила, що звільнення трьох заручників не є виконанням мінських угод Росією.