ua en ru

Україна готова інвестувати 800 млн дол. в TANAP

Україна готова стати співінвестором Трансанатолійського газопроводу (TANAP), яким планується постачати каспійський газ до Туреччини і Європи. Про це вчора за підсумками переговорів Президентів України та Азербайджану заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, пише "Комерсант. Україна".

Україна готова стати співінвестором Трансанатолійського газопроводу (TANAP), яким планується постачати каспійський газ до Туреччини і Європи. Про це вчора за підсумками переговорів Президентів України та Азербайджану заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, пише "Комерсант. Україна".

Згідно інформації з Міненерго підрахували, що при інвестиціях близько 800 млн дол., Україна може розраховувати на постачання дешевшого, ніж російський, газу. У той же час експерти відзначають, що вільних обсягів для України в Азербайджану може не виявитися, і чогось добитися можна буде, лише інвестувавши в 2,5-3 рази більшу суму.

Газове питання стало одним з ключових, який вчора обговорювалося Президентами Азербайджану та України Ільхамом Алієвим і Віктором Януковичем. Після двосторонньої зустрічі переговори пройшли в розширеному складі - за участю членів урядів двох країн. На них українська сторона заявила про готовність взяти участь в реалізації проекту Трансанатолійського газопроводу.

"Ми запропонували варіант участі України в інвестиційній складовій, так і в добудови нової гілки з урахуванням нашої газотранспортної системи і наших сховищ у Західній Україні", - повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.

Трансанатолійський трубопровід довжиною близько 2 тис. км планується прокласти з Азербайджану через Грузію до Туреччини і далі в країни Європи. У грудні 2011 року Азербайджан і Туреччина підписали меморандум про взаєморозуміння щодо створення консорціуму для його будівництва. Пропускна здатність трубопроводу на першій стадії складе 16 млрд кубометрів газу в рік, з яких 6 млрд кубометрів будуть використовуватися турецькими споживачами, а 10 млрд куб. м - європейськими. На другому етапі планується збільшення обсягу поставок до 24 млрд кубометрів. Введення газопроводу в експлуатацію заплановано на 2017 р. і буде приурочений до початку видобутку вуглеводнів на другій черзі азербайджанського родовища Шах-Деніз. За попередніми оцінками, вартість проекту становить 5-6 млрд дол.

Про намір України брати участь у будівництві Трансанатолійського газопроводу восени 2012 р. заявляв прем'єр-міністр Микола Азаров. За словами тодішнього глави Міненерго Юрія Бойка, Україна вела переговори про передбачуване участі в проекті TANAP з Туреччиною і Азербайджаном з можливою постачанням газу по цьому трубопроводу до Болгарії, а потім через територію Румунії в Україну.

"Ми маємо переконливі аргументи, адже практично вся інфраструктура - від Туреччини до наших кордонів - вже готова. Більш того, Україна має на кордоні з ЄС газові сховища, які можуть бути основою для майбутнього газопроводу", - сказав Бойко.

Посол України в Туреччині Сергій Корсунський тоді заявляв, що країна підтримує входження України в проект, і залишилося тільки переконати Азербайджан. Проте в червні міністр промисловості і енергетики Азербайджану Натиг Алієв заявив, що країна не зацікавлена в участі України в цьому проекті.

Як повідомляли в Міненерго, Україна пропонує з'єднати TANAP з газопроводами в Болгарії та Румунії, а потім з газопроводом Ананьєв-Тирасполь-Ізмаїл. Створений коридор дозволить транспортувати щорічно до 10 млрд куб. м газу. При цьому в розширення потужностей газопроводів і збільшення транспортування палива Україна може інвестувати до 800 млн дол.

"З урахуванням того, що азербайджанський газ при сьогоднішніх цінах на нього буде обходитися Україні на 60-80 дол. за 1 тис. куб. м дешевше російського, ці інвестиції окупляться максимум через п'ять років", - заявили в міністерстві.