ua en ru

Україна готова довести, що підписання УА з ЄС не несе жодних ризиків для країн МС, - Азаров

Україна готова довести, що підписання угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом не несе жодних ризиків для країн Митного Союзу. Про це під час Ялтинської європейської стратегії заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми зараз ведемо переговори з Ізраїлем, Канадою, Туреччиною про зону вільної торгівлі. Чому ці договори не визивають ніяких питань у наших партнерів з країн Митного союзу? А самі країни МС хіба не ведуть таких переговорів? Хіба не планують укладати відповідні угоди з цілим рядом країн? Я думаю, що ці запитання добре врегульовані нормами СОТ. І тому ми вважаємо, твердо переконані і готові підкріпити це розрахунками, що підписання угоди про асоціації не несе абсолютно ніяких ризиків для країн МС. Більше того, ми готові це конкретно обговорити, а, по-друге, створити, наприклад, комісії з визначення сертифікатів походження спільні. Ми готові створити пункти спільного митного контролю. Я хочу ще раз підкреслити, що наша терпіння і наше стремління пов'язане з розумінням важливості торгово-економічних відносин з країнами МС", - зазначив Азаров.

Нагадаємо, раніше російські чиновники неодноразово зазначали, що у разі підписання УА між Україною і ЄС втрати понесуть як в самій Україні, так і у країнах МС. Водночас європейські політики стверджують, що Росія тільки виграє від цих домовленостей.

Також вчора віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко повідомив, що Україна намагатиметься переконати РФ, що МС також отримає вигоди від підписання УА з ЄС.