ua en ru

Україна і Франція співпрацюватимуть у сфері дослідження Антарктики

Україна і Франція співпрацюватимуть у сфері дослідження Антарктики Фото: Антарктика (unsplash.com/Matt Palmer)

Це можуть бути як короткострокові проекти, так і тривалі

Українські науковці зможуть долучитися до проведення досліджень на французьких антарктичних і субантарктичних станціях. Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти та науки України.

Про співпрацю домовилися під час зустрічі директор Департаменту науково-технічного розвитку МОН, представник Уряду України в Секретаріаті договору про Антарктику Дмитро Чеберкус та Ів Френо, директор Французького полярного інституту імені Поля-Еміля Віктора.

"За обраними проектами ми плануємо розпочати двостороннє співробітництво в сфері дослідження Антарктики. Завдяки цьому наші вчені, наприклад, отримають можливість долучитися до наукових досліджень на французьких антарктичних та субантарктичних станціях", - розповів Чеберкус.

За його словами, це можуть бути як короткострокові проекти, так і тривалі - терміном до одного року.

"Забігаючи наперед, можу сказати, що наші вчені вже зацікавилися двома проектами щодо досліджень на архіпелазі Кергелен", - зазначив Чеберкус.

Сторони також дійшли згоди провести спільний науковий семінар весною 2018-го, Його тематику визначать дещо пізніше.

Нагадаємо, у травні Міжнародна група кліматологів виявила причину, через яку атмосфера над Антарктидою нагрівається значно повільніше, ніж над Арктикою. Вона полягає у великій середній висоті поверхні континенту (2,5 тисячі метрів щодо рівня моря).