ua en ru

Україна має терміново вибудувати систему антикорупційного судочинства, - "Народний фронт"

Україна має терміново вибудувати систему антикорупційного судочинства, - "Народний фронт"

У НФ впевнені, що антикорупційне судочинство має дати старт очищенню всієї вертикалі судової влади

Україна має терміново вибудувати систему антикорупційного судочинства. Про це йдеться в офіційній заяві політичної партії "Народний фронт".

"Народний фронт" послідовно і найактивніше з усіх парламентських партій боровся за впровадження антикорупційних перетворень в Україні. Уряди Арсенія Яценюка провели безпрецедентні, революційні за швидкістю та глибиною реформи в цій сфері: розкрили реєстри нерухомості та статки посадовців; запровадили численні механізми прозорості в державних фінансах та власності; створили спеціалізовані антикорупційні органи. Попри всі проволочки й саботаж з боку популістів, сьогодні практично завершене ухвалення законодавчої бази для реформи судочинства", - йдеться в заяві.

Однак, підкреслили у НФ, залишається не створеним важливий елемент нового антикорупційного механізму. Подальше реформування країни неможливе без створення ефективної системи спеціалізованого антикорупційного судочинства, вважають у політсилі.

"Тисячі кримінальних проваджень проти корупціонерів, розпочатих ГПУ, НАБУ, СБУ, мають бути нарешті доведені до юридичного кінця. Лише рішення суду фіксує факт вини чи невинуватості обвинуваченого. Результати судового розгляду є вирішальним критерієм професійності й обґрунтованості слідства та всієї системи антикорупційних органів. Лише справедливий суд в антикорупційних справах гарантуватиме, що відповідні органи не займаються політичними переслідуваннями чи пустопорожнім самопіаром", - зазначають автори заяви.

У "Народному фронті" переконані, що саме спеціальне антикорупційне судочинство має дати старт очищенню всієї вертикалі судової влади.

"Усі судді-"колядники" мають опинитися за гратами. Їм на зміну мають прийти нові судові кадри, дібрані вже за новою системою. І цей процес не можна затягувати – адже справедлива ефективна система правосуддя потрібна державі, обороні, бізнесу й громадянам. Потрібна "на вчора". "Народний фронт" вимагає створення робочої групи для напрацювання узгодженого проекту закону про антикорупційне судочинство і якнайшвидшого внесення його до сесійної зали", - резюмували автори заяви.