ua en ru

Україна має сама вирішити, чи проводити референдум щодо вступу в НАТО, - Столтенберг

Україна має сама вирішити, чи проводити референдум щодо вступу в НАТО, - Столтенберг Фото: Йенс Столтенберг (president.gov.ua)

Співробітництво з НАТО зміцнить Україну і буде досягненням в сенсі членства

Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу (НАТО) Йенс Столтенберг заявив, що Україна повинна сама вирішити, чи проводити референдум щодо вступу в НАТО. Про це він заявив перед зустріччю у брюссельській штаб-квартирі глав зовнішньополітичних відомств держав у НАТО, передає "Радіо свобода".

"Україні самій вирішувати, чи ставати їй знову країною-претендентом і чи подавати їй заявку на приєднання до НАТО. Також їй вирішувати, чи проводити з цього приводу референдум, або ж визначатися якимось іншим шляхом. Це національне рішення України", - заявив Столтенберг.

За його словами, приймати у свій склад нових членів, вирішують не тільки країни-претенденти на вступ, але і 29 держав-союзників. За словами Столтенберга, це рішення приймається консенсусом, а факт нинішнього приєднання Чорногорії свідчить про те, що двері організації лишаються відкритими.

"Важливо те, що Україна зараз зосереджена на реформах. І незалежно від питання членства, реформи українських оборонних і установ, модернізація Збройних сил, всі її практичне співробітництво з НАТО та державами-союзницями важливі. Це зміцнить Україну, зробить її більш витривалою, а це в свою чергу буде значним досягненням і в сенсі членства", - підкреслив генсек.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в 2020 році Сили спеціальних операцій Збройних сил України можуть увійти до Сил швидкого реагування НАТО.