ua en ru

Україна через суд буде вимагати від РФ повернути "скіфське золото"

Україна через суд буде вимагати від РФ повернути "скіфське золото" Фото: Україна вимагає повернути "скіфське золото"

Судове засідання відбудеться в Окружному суді міста Амстердама 5 жовтня 2016 року

Україна через суд буде вимагати від Російської Федерації повернути "скіфське золото". Про це повідомляє прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб

Судове засідання по поверненню "скіфського золота" в Україну відбудеться в Окружному суді міста Амстердама 5 жовтня 2016 року.

Предметом спору є колекція з 565 музейних предметів наданих "Центральним музеєм Тавриди", "Керченським історико-культурним заповідником", Національним заповідником "Херсонес Таврійський" і "Бахчисарайським історико-культурним заповідником" для експонування в Музей Аллард Пірсон (Амстердам) у період з 6 лютого до 28 травня 2014 року в рамках виставки "Крим - золотий острів в Чорному морі".

Конфлікт виник із-за анексії Криму Росією, саме в цей період експонати перебували на виставці в Амстердамі.

Після завершення виставки нідерландська сторона, незважаючи на надані гарантії, не повернула кримські експонати в Національний музей історії України, який був визначений їх зберігачем відповідним рішенням Міністерства культури.

за Причиною відмови була визначена як "можливі претензії з боку кримських музеїв".

Контракт на тимчасове зберігання колекції Музей Аллард Пірсон завершився 13 червня 2014 року. Тепер згідно з законом ці культурні цінності вважаються незаконно вивезеними з України і підлягають поверненню.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Мін'юст звернеться в суд Амстердама у справі про "скіфське золото" до 1 липня.