ua en ru

Україна займатиме прагматичну позицію в питаннях газової співпраці, - Янукович

Україна займатиме прагматичну й виважену позицію в питаннях співробітництва в газовій сфері. Йдеться як про диверсифікацію джерел газопостачання, так і про ідею створення газотранспортного консорціуму. Про це Президент України Віктор Янукович заявив у Давосі, передає прес-служба Президента України.
"Ми не збираємося ні з ким сваритися. Ми хочемо підійти до цього виважено, з розумом, таким чином, щоб знайти у нашій співпраці, партнерстві вигоди для всіх", - сказав глава держави.
Водночас Янукович наголосив, що співпраця в рамках консорціуму є можливою на рівних умовах.
"Якщо говорити про консорціум - тут ні про яку боротьбу не йдеться. Мова йде про те, щоб об'єднати ресурси учасників консорціуму, які б мали можливість забезпечити стабільне постачання певних обсягів газу в Європу", - підкреслив він. Президент додав, що йдеться також про забезпечення технічної надійності ГТС та ресурсів для її модернізації, для якої потрібно близько 5-7 млрд дол.
За словами Януковича, Україна в даному питанні укладатиме домовленості на вигідних для себе умовах. "Немає необхідності тут щось комусь доводити - треба підійти прагматично до цього питання, прозоро, і прийняти рішення", - підкреслив Янукович.
Президент особливо наголосив, що Україна зацікавлена у прозорості експлуатації національної ГТС.
Нагадаємо, раніше Янукович повідомляв, що існують загрози, що ГТС України буде "девальвувати".