ua en ru

Україна буде поетапно адаптуватися до нового співробітництва з Митним союзом, - Азаров

Україна буде поетапно адаптуватися до нового формату співпраці з країнами Митного союзу. Про це в ексклюзивному інтерв'ю ТРК "Мір" заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров.

"Митний союз - це угода трьох держав, що визначає рівень митного захисту на своїх кордонах. Наша угода з СОТ передбачає інші рівні митного захисту. Тому перед нами стоїть дуже просте питання: або ми виходимо з СОТ і приєднуємося до Митного союзу, або ми повинні переглядати наші угоди з СОТ в рамках наших зобов'язань по Митному союзу. Все це надзвичайно важко і, будемо говорити прямо, малопродуктивно", - зазначив Азаров.

За його словами, Україна не відмовляється від приєднання до Митного союзу, тому що Росія, Білорусь і Казахстан - основні торгово-економічні партнери України, на яких припадає більше 40% товарообігу, але це треба "зробити таким чином, щоб не порушувати міжнародні зобов'язання України".

Крім того, прем'єр нагадав, що Україна створює зону вільної торгівлі в рамках Європейського союзу, і зобов'язання, які Україна бере на себе в рамках створення ЗВТ з ЄС, не повинні суперечити зобов'язанням по Митному союзу.

"Саме тому на зустрічі Президентів Росії і України була досягнута домовленість, що ми підемо поетапно. На першому етапі ми станемо спостерігачами при Митному союзі, підготуємо секторальну угоду, до якої ми зможемо приєднатися, не порушуючи інші міжнародні зобов'язання України. І будемо поступово адаптуватися і пристосовуватися до нового формату співробітництва з країнами, які увійшли до Митного союзу. Я думаю, що така наполеглива, послідовна робота по зближенню позицій дозволить нам рівноцінно і повноправно співпрацювати з Митним союзом", - зазначив Азаров.

Читайте також: МС буде радий бачити Україну спостерігачем у своєму складі, - Медведєв