ua en ru

Україна більше не буде оскаржувати в міжнародних судах газові угоди з Росією 2009 р., - Бойко

Україна більше не планує оскаржувати в міжнародних судах газові угоди з Росією, підписані в січні 2009 року. Про це заявив міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко, повідомляє видання "Комерсант-Україна".
"Ми будемо змінювати діючі договори виключно в ході переговорів",- пообіцяв Бойко, пояснивши таке рішення "стратегічним характером відносин з Росією".
Оскаржити в Стокгольмському арбітражному суді газові угоди від 2009 року Президент Віктор Янукович обіцяв ще влітку. Україна наполягає на тому, що вони були укладені незаконно, а колишній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко була засуджена до семи років позбавлення волі за видачу директив на їх підписання.
Зараз переговори між Україною і Росією ведуться в конструктивному руслі, і, за словами прес-секретаря прем'єра Миколи Азарова Віталія Лук'яненко, сторони "дуже близькі до остаточного результату". "Коментувати можливі домовленості ми не будемо, щоб не нашкодити",- додав він. НАК "Нафтогаз України" і "Газпром" розробили кілька сценаріїв перегляду угод. "Росія стурбована технологічним станом нашої газотранспортної системи і один з варіантів перегляду контрактів - створення на її базі консорціуму",- говорить високопоставлене джерело в Міненерго. Ще один варіант - інтеграція України в Митний союз. Від зниження цін на газ в обмін на здешевлення транзиту, а також від домовленостей щодо Чорноморського флоту боку, за словами співрозмовника видання, відмовилися. "Зараз мова йде про політичне рішення на вищому рівні. Воно з'явиться найближчим часом",- зазначив він.