ua en ru

Україна з 25 лютого готова відновити транзит російських фур

Україна з 25 лютого готова відновити транзит російських фур Фото: Андрій Пивоварський

Пивоварський пропонує прийняти пропозицію РФ

Міністерство інфраструктури України пропонує з 25 лютого відновити транзит російських фур. Про це заявив глава Мінінфраструктури Андрій Пивоварський, передає кореспондент РБК-Україна.

"Якщо найближчим часом ми не приймемо рішення про транзит через територію України, враховуючи, що наші колеги з Польщі вже домовилися з росіянами про співпрацю з транзиту, транзитні коридори просто переорієнтуються... Міністерство транспорту Російської Федерації звернулося до нас офіційно з пропозицією зняти всі обмеження, які Міністерство транспорту РФ ввело по відношенню до українським вантажівкам Ми готові повернути дію тимчасових дозволів та з 00:00 годин 25 лютого повернути дію цих дозволів і таким чином повернути на територію України, транзит який в останні 10 днів плюс мінус практично був заблокований", - сказав Пивоварський.

Відповідну пропозицію підтримав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. "Тобто, ми їм відповіли на недружні дії, вони відкривають, ми на умовах взаємності також приймаємо відповідні заходи і МВС і Національна поліція забезпечують на перший період відновлення транспортних перевезень відповідно", - сказав Яценюк.

Нагадаємо, 15 лютого Україна призупинила транзитні переміщення вантажних автомобілів з РФ, що стало реакцією у відповідь на затримання українських фур в Росії. До цього активісти регіонах блокували російські вантажівки.

"До моменту отримання пояснень та вирішення даного спору Україна тимчасово призупиняє дію транзитних дозволів, виданих для вантажних автомобілів з реєстрацією в Російській Федерації, що тягне за собою тимчасове припинення транзитних перевезень вантажними автомобілями РФ з території України", - заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

У свою чергу, Росія з 16 лютого повністю заборонила транзит українських автомобілів по території країни.

"У зв'язку з продовженням блокування руху російських вантажних транспортних засобів по території України з 12:00 мск (11:00 за київським часом) 16 лютого 2016 р. на території РФ повністю призупиняється рух українських вантажних транспортних засобів, що здійснюють транзитні перевезення вантажів", - йдеться в повідомленні прес-служби Мінтрансу РФ.

Зазначимо, що 16 лютого Мінінфраструктури домовилося з РФ про повернення додому українських фур. Режим "їду додому" запроваджується з 16.02.2016 до 25.02.2016 включно. Наступного дня Ространснадзор пропустив першу групу українських фур в рамках режиму "їду додому".

Повідомлялося також, що Україна розраховує на підтримку країн СОТ у суперечці з РФ.