ua en ru

УКБС виступає за створення єдиної методології оцінки кредитних портфелів.

Експерти Асоціації "Українська Кредитно-Банківська Спілка" звернулися до прем'єр-міністра України із проханням врегулювати проблеми методологічного забезпечення оцінки активів, що здійснюють незалежні оцінювачі в межах своїх повноважень, визначених чинним законодавством України. УКБС схвильований відсутністю єдиної методології оцінки кредитних портфелів, яку б мали використовувати незалежні оцінювачі для визначення їх ринкової вартості. Про це повідомляє прес-служба асоціації.

Згідно із затвердженими НБУ нормами, тимчасовий адміністратор залучає до оцінки активів банків незалежного оцінювача, який має право визначати ринкову вартість активів банків, що пропонуються до продажу. Крім цього, під час проведення відкритих торгів, ціна продажу може бути зменшена "не більше ніж на 30 % від ринкової вартості таких активів".

В Україні тільки розпочато процес продажу активів банківських установ в рамках програм фінансового оздоровлення, для реалізації такого механізму необхідно мати розроблені та впроваджені Стандарти оцінки кредитних портфелів для визначення справедливої вартості такого типу активів з урахуванням світової практики та національного досвіду. Серед ключових факторів, які, насамперед, мають враховуватися під час оцінки кредитних портфелів фізичних осіб - середня тривалість прострочення погашення заборгованості; ринкова вартість застави на дату проведення оцінки; співвідношення ринкової вартості застави та кредитної заборгованості та ін.