ua en ru

УКБС виступає проти монополії, що склалась на ринку оціночної діяльності арештованого майна.

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" звернулася до міністра юстиції України із проханням вжити заходи для усунення монополії, що склалась на ринку оціночної діяльності арештованого майна, повідомляє прес-служба асоціації. Банкіри наполягають на акредитації кількох десятків оцінювачів (на сьогодні в Україні міністерством акредитовано лише 4) з метою забезпечення здійснення справедливої оцінки майна, що примусово продається.

Експерти УКБС зазначають, що приводом для звернення стала безпідставно встановлена монополія з питань оцінки арештованого майна у виконавчому провадженні по Києву та київській області. Це позбавляє стягувачів можливостей щодо належної оцінки майна при проведенні його реалізації виконавчою службою.

У результаті здійснення процесуальних дій призводить до невиправданих зволікань та зловживань. Зокрема, до неможливості продажу іпотеки з повторних торгів внаслідок відсутності покупців та в зв'язку із завищеною стартовою вартістю (з урахуванням 25% межі переоцінки).

Ситуацію ускладнюють приписи ч. 3 ст. 49 Закону України "Про іпотеку", де передбачена можливість припинення іпотеки за рішенням суду внаслідок відмови стягувача одержати предмет іпотеки у власність в погашення боргу.

Це змушує банки брати майно на баланс для упередження його втрати та призводить до придбання непрофільних активів замість повернення кредитних коштів, а також виводити оборотні кошти фінансової установи внаслідок здійснення доплат різниці між оціночною вартістю заставленого майна та сумою боргу за виконавчим документом.