ua en ru

УКБС: В.Онопенко ініціюватиме узагальнення судової практики та надання судам роз'яснень щодо позовів з приводу кредитних договорів у валюті.

Голова Верховного суду України (ВСУ), член Вищої ради юстиції України Василь Онопенко погодився ініціювати узагальнення судової практики та надання судам роз'яснень щодо позовів з приводу кредитних договорів в іноземній валюті. Про це повідомляє прес-служба Українського кредитно-банківського союзу (УКБС). Результатом зустрічі представників банківської спільноти з В.Онопенком з приводу судової практики визнання недійсними кредитних договорів в іноземній валюті став план дій щодо правового врегулювання відносин банків та позичальників.

Під час діалогу представники фінансових установ зазначили, що більшість судів у суперечках про повернення боргу задовольняють позови банків. Водночас окремі суди, спираючись на конфліктні норми в законодавстві, приймають рішення на користь недобросовісних позичальників. "Основною метою подання позовів несумлінними позичальниками є надумані підстави та використання цими боржниками судової системи для ухилення від виконання своїх зобов'язань за кредитними договорами. Враховуючі ключову роль економічної стабільності в системі національної безпеки держави, банкіри вважають, що суди не завжди діють послідовно. В тому числі по відношенню до недобросовісних позичальників", - сказано в повідомленні прес-служби УКБС. За даними Союзу, загальна сума кредитів, виданих банками у валюті, майже вдвічі перевищує обсяг запланованих доходів державного бюджету на 2009 рік.