ua en ru

УКБС: Через посилення НБУ формування резервів погіршиться платоспроможність банків.

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Coюз" занепокоєна суттєвим посиленням Національним банком України вимог щодо формування обов'язкових резервів банків на окремих рахунках регулятора, затверджених постановою правління НБУ від 20 квітня 2010 р. №210, повідомляє прес-служба УКБС. Із вимогою розглянути та врахувати пропозиції банківського співтовариства для впровадження адекватних умов резервування та збереження кредитного потенціалу банківської системи УКБС звернувся до НБУ.

Регулятор у десятиденний термін зобов'язав банківські установи перейти до нового порядку формування обов'язкових резервів банками України на своєму окремому рахунку в розмірі 100 % від суми обов'язкових резервів, що сформовані за попередній звітний період резервування згідно з установленими нормативами на відповідний період.

Введення в дію норм постанови призведе до негативних наслідків як для суб'єктів фінансового ринку, так і для економіки, зазначає прес-служба. На думку експертів УКБС, на даному етапі в Україні банківська система не є джерелом інфляційних процесів в економіці. Тому використання монетарних інструментів не дозволить досягнути поставленої мети.

З метою уникнення проблем в роботі банків експерти УКБС запропонували надати фінустановам гарантії щодо зарахування для покриття обов'язкових резервів придбаних ними цільових ОВДП України до терміну погашення даних облігацій. Які випущені з метою залучення коштів для фінансування заходів, пов'язаних з підготовкою і проведенням Євро-2012.

"Також потрібно збільшити відсоткову ставку за залишками коштів банків на окремому рахунку в НБУ до розміру облікової ставки, - вважає генеральний директор УКБС Галина Оліфер. - Крім того, з метою покращення поточної платоспроможності фінустанов України слід розглянути питання щодо надання банкам права використовувати кошти обов'язкового резервування, розміщенні на окремому рахунку в НБУ упродовж операційного дня".