ua en ru

УКБС закликав НБУ переглянути вимоги щодо дозвільної системи в банківській діяльності

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" звернулася до НБУ щодо необхідності перегляду вимог, запроваджених новим порядком надання інформації у разі відкриття відокремлених структурних підрозділів банку, доведених листом регулятора від 19 жовтня 2010 р. №47-411/7249-18209. Про це повідомляє прес-служба асоціації.

В УКБС зазначають, що запроваджена листом форма письмового запевнення про відповідність чинному законодавству, що надається банками територіальному управлінню НБУ, містить інформацію, надання якої не передбачено ні нормами статті 23 Закону "Про банки і банківську діяльність", ні вимогами чинного положення про порядок створення і державної реєстрації банків, відкриття їх філій, представництв, відділень.

Зокрема, запевнення включає численні пункти про дотримання фінустановою пруденційних вимог банківського законодавства (виконання нормативу мінімального розміру регулятивного капіталу (Н1), стану формування резервів, дотримання економічних нормативів, обов'язкового резервування, наявності прибутку та беззбиткової діяльності банку протягом останніх шести місяців, тощо). Однак в асоціації наголошують, що НБУ в межах своїх регулятивних та наглядових функцій щоденно отримує від банків звітність та аналізує стан виконання банками встановлених нормативів. Тому надання вищезазначеної інформації в складі запевнення призводить до дублювання звітності банку.

"Такі дії НБУ призводять до обтяження дозвільної системи в банківській діяльності шляхом численних дублювань при поданні, розгляді та узгодженні документів, - наголосила генеральний директор Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" Галина Оліфер. - Тому УКБС пропонує Нацбанку скасувати викладені в листі регулятора вимоги щодо надання не передбаченої законодавством інформації. Це дозволить уникнути зайвого ускладнення документообігу під час реєстрації відокремлених структурних підрозділів банків".