ua en ru

УКБС пропонує НБУ подовжити до 31 грудня 2011 р. термін дії норм щодо реструктуризації заборгованості фінустанов

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" звернулася до НБУ щодо необхідності пролонгації до 31 грудня 2011 р. терміну дії норм банківської діяльності для розв'язання проблеми реструктуризації заборгованості фінустанов. Про це повідомляє прес-служба асоціації.

В УКБС наголошують, що врегулювання ситуації в законодавчому полі можливо якщо комерційні банки не підвищуватимуть вимоги до забезпечення під час кредитування товаровиробників, отримання і пролонгації позик. Для цього потрібно подовжити термін дії норм постанови №514 щодо можливості неврахування збитків під час оцінки фінансового стану позичальників до 31 грудня 2011 р. А також зберегти та подовжити до цієї дати термін дії норм постанови НБУ від 3 червня 2009 р. №328 "Про заходи щодо забезпечення погашення кредитів".

Крім цього, скорочення на півроку (до 1 червня 2011 р.) дії окремих антикризових норм постанови №650 не дозволить значній частині товаровиробників відновити обсяги виробництва та реалізації до рівня, що існував на момент отримання кредитів. Це призведе до подальшого нагромадження проблемної заборгованості, обсяги якої протягом 2010 р. зросли на 25% або до 89,7 млрд грн (на 1 листопада 2010 р.).

"В УКБС вважають, що проблема реструктуризації заборгованості не втрачає своєї актуальності, і наявний у банків практичний досвід свідчить про високу ефективність заходів спрямованих на її розв'язання. Оскільки їх реалізація дозволяє зменшити обсяги неякісних активів фінустанов, - зазначила генеральний директор Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" Галина Оліфер. - Тому скасування норм постанови НБУ №328, яка надавала банкам право здійснювати оцінку фінансового стану позичальників без врахування факту реструктуризації (у тому числі пролонгації) є передчасним кроком".