ua en ru

УКБС звернулась до НБУ та ДПАУ щодо визначення переліку розрахунково-касових операцій, які не підлягають оподаткуванню ПДВ

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" звернулась до НБУ та ДПАУ щодо необхідності визначення переліку операцій з розрахунково-касового обслуговування, які не підлягають оподаткуванню податком на додану вартість (ПДВ) в зв'язку з прийняттям ВР Податкового кодексу. Про це повідомляє прес-служба асоціації.

Податковим кодексом, як і діючим ЗУ "Про податок на додану вартість" визначено, що операції з розрахунково-касового обслуговування не є об'єктом оподаткування ПДВ. При цьому законодавством України чітко не визначений перелік операцій, які відносяться до розрахунково-касових.

На сьогоднішній день операції розрахунково-касового обслуговування визначаються відповідним переліком, який встановлено Державною податковою адміністрацією України. Цей Перелік містить 50 підвидів операцій із РКО як таких, що не обкладаються ПДВ.

В УКБС зазначають, що відповідно до прийнятого проекту Податкового кодексу України, передбачається, що 1 січня 2011 р. ЗУ "Про податок на додану вартість" втратить чинність. Разом із ним не діятиме відповідний Перелік, оскільки він стосується норми саме цього Закону.

Таким чином, із набранням Податковим кодексом України чинності УКБС передбачає ситуацію, коли відсутність установленого переліку операцій із розрахунково-касового обслуговування спричинить можливість неоднозначного тлумачення та неоднакового застосування цього визначення платниками та податковими органами.