ua en ru

Погіршення фінпоказників "Нафтогазу" пов'язано з припиненням поставок газу промспоживачам і продажем виключно ТКЕ, - Міненерго

Міненерго пов'язує погіршення фінансових показників НАК "Нафтогаз" з двома головними причинами - зниженням обсягу транспортування газу, а також припиненням його поставок промисловим споживачам та продажем виключно теплокомуненерго (ТКЕ), які отримують паливо за пільговими цінами. Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

Відповідно до звітності держхолдингу, у січні-березні 2013 р. монополія надала послуги з транзиту природного газу на суму 5,5 млрд грн, що на 18,3% менше, ніж у січні-березні 2012 р. За даними Міненерго, обсяг транзиту газу за три місяці 2013 знизився на 17,1%, до 20,2 млрд куб. м.

Колишній заступник директора департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго Костянтин Бородін зазначає, що продаж кожної тисячі куб. м палива ТКЕ призводить до збитку в 250 дол./тис. куб. м. Таким чином, загальний обсяг втрат монополії від продажу газу теплокомуненерго за три-чотири місяці перевищив 5,4 млрд грн. "Проблема ще й у тому, що ТКЕ розраховуються за отриманий газ із затримкою", - говорить Бородін.

Раніше глава Міненерго Едуард Ставицький виступив за продаж газотранспортної системи. "Я вважаю, що можна продати більше половини ГТС, якщо це буде вигідно для держави. В ЄС є країни, де державі належить менше 50% акцій ГТС, і це не створює проблем", - сказав він. У купівлі частки в ГТС зацікавлений "Газпром", але до цих пір Міненерго наполягало у переговорах на створенні консорціуму на базі ГТС в обмін на зниження ціни газу з нинішніх 406 дол./тис. куб. м до 260-280 дол./тис. куб. м.

Вчора Ставицький, коментуючи хід цих переговорів, заявив, що прогнозує зрушення в переговорах з Росією про перегляд ціни газу до кінця місяця. "Все вирішиться, дайте два тижні максимум", - заявив він.

Читайте також: Чистий збиток "Нафтогазу" в I кварталі виріс до 7,75 млрд грн