ua en ru

Під загрозою ліквідації перебувають 15 невеликих банків

У жовтні-листопаді закінчуються строки для подання Національному банку (НБУ) повної інформації про кінцевих бенефіціарів п'ятнадцяти банків, які не надали регулятору повної інформації про фактичних власників та їх майновий стан. Про це в інтерв'ю FinClub розповів Леонід Антоненко, який обіймав донедавна посаду директора департаменту реєстраційних питань та ліцензування Національного банку України.

Якщо дані порушення не будуть усунуті, НБУ зможе присвоїти цим банкам статус "проблемний". Регулятор вже направив банкам з сумнівними власниками відповідні листи-попередження і дав три місяці на подання повної інформації. Якщо ці порушення в подальшому не будуть виправлені, банкам загрожує статус неплатоспроможного установи та ліквідація.

"Три місяці повинні закінчитися в кінці жовтня-початку листопада. Поки ж цим 15 банкам заборонено отримувати кредити рефінансування, стабілізаційні кредити, вони не можуть збільшити статутний капітал, а люди, які будуть призначені в їх органи управління після отримання листа, через 6 місяців будуть вважатися такими, що втратили бездоганну ділову репутацію. Через ці три місяці може наступити "проблемність", - сказав Антоненко.

За його словами, такі банки не змогли підтвердити регулятору майнове становище своїх власників, у зв'язку з чим Нацбанк може вважати їх номінальними власниками акцій банків, у той час як закон вимагає розкриття реальних власників.

Антоненко також розповів, що Нацбанк у боротьбі за розкриття реальних власників банків має намір робити досить жорсткі заходи, оскільки власники деяких банків використовують наданий їм на виправлення ситуації час "не для вирішення проблеми, а для її посилення".

"У НБУ розглядалася можливість не переводити банк в статус "проблемного", замість цього просто ввести деякі обмеження на його діяльність. Вважаю, що це спосіб затягнути рішення проблеми в ситуації, коли очевидно, що банк зловживає, а не шукає цивілізоване рішення", - сказав Антоненко.

Нагадаємо, близько півсотні банків не змогли надати регулятору вичерпну інформацію про своїх кінцевих власників і підтвердити їх фінансову спроможність. Регулятор визнав такі дії лише формальним виконанням вимоги закону про розкриття кінцевих бенефіціарів. Як наслідок, ці банки опинилися в зоні ризику. Ще півтора десятків банків отримали листи-попередження про можливість присвоєння їм статусу "проблемний" та початку процедури ліквідації, якщо порушення не будуть усунені.