ua en ru

Кримінальна справа щодо ex.ua порушена внаслідок позовів Adobe, Gpaphisoft і телеканалу "1+1", - МВС

Кримінальну справу щодо ex.ua порушено внаслідок позовів Adobe Systems, Gpaphisoft і телеканалу "1+1". Про це у ході прес-конференції заявив заступник начальника управління з боротьби з кіберзлочинністю Міністерства внутрішніх справ України Руслан Пахотов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Причиною порушення кримінальної справи послужили звернення від офіційних представників світових виробників програмного забезпечення - Adobe Systems, Gpaphisoft, а також телеканалу 1+1", - сказав Пахотов. Він зазначив, що кримінальну справу порушено за фактом, тому на даний момент затриманих немає. Вилучене устаткування в даний момент знаходиться на експертизі, де буде встановлений або заперечений факт порушення законодавства.

Зазначимо, раніше в ЗМІ з'явилася інформація, що портал ex.ua не зареєстрований в Україні і в країні немає ні адміністрації, ні співробітників цього ресурсу. Проте працівники офісу ресурсу ex.ua в ході допиту в міліції зізналися в тому, що займалися діяльністю ресурсу. "Працівники офісу в ході допиту зізналися, що займалися діяльністю ресурсу ex.ua зокрема", - заявив Пахотов. Він уточнив, що в ході обшуку офісу ресурсу була виявлена і вилучена інструкція для працівників офісу, в якій описувалися дії на випадок візиту співробітників міліції. Зокрема, в інструкції йшла мова про те, що працівники офісу повинні заперечувати свою причетність до ресурсу ex.ua.

Разом з тим, присутня на прес-конференції співробітник компанії "Мегого" заявила, що працівники міліції проводили вчора обшук і вилучення серверів саме їхньої компанії. За її словами, їхній офіс не має ніякого відношення до ресурсу ex.ua, а компанія "Мегого" є лише офіційним партнером файлообмінника ex.ua.

У свою чергу, телеканал "1 +1" заперечує свою причетність до закриття ex.ua. Про це повідомляє прес-служба телеканалу.
"У вересні 2011 р. ми дійсно зверталися до МВС та Державної служби інтелектуальної власності України. Ми вимагали захистити контент, авторські права на який нам належать. Кримінальну справу проти ex.ua було відкрито трьома місяцями раніше", - заявили в прес-службі.

Нагадаємо, МВС 31 січня закрило файлообмінник ex.ua.