ua en ru

Уго Чавес: Нинішня Венесуела нікому не загрожує

Венесуела не становить загрози безпеці США та регіону. З такою заявою виступив президент країни Уго Чавес, передає Reuters. У своєму виступі Чавес відповів на зроблену раніше кандидатом в Президенти США від Республіканської партії Мітт Ромні висловлювання, в якому той розкритикував нинішнього Президента Барака Обаму за "занадто слабку і м'яку" політику щодо Венесуели ".

"Нинішня Венесуела нікому не загрожує, - заявив Чавес. - Це все міф, створений імперіалістами і вкрай правими - вони придумали, що ми збагачуємо уран і підтримуємо тероризм". За словами Чавеса, ряду сил "вигідно псувати відносини між Вашингтоном і Каракасом, що вони і роблять за допомогою ЗМІ". Так, після того, як Обама заступив на посаду Президента, відносини між двома країнами дещо поліпшилися - на одному з регіональних самітів в 2009 р. лідери двох країн навіть обмінялися рукостисканнями.

"Після цього на Обаму все накинулися, називаючи його соціалістом і комуністом. Почалася війна проти Обами, мета якої - будь-якими силами видворити його з Білого дому", - прокоментував Чавес.

Разом з цим президент Венесуели позитивно відгукнувся про Обаму. "Думаю, мої брати по революції зрозуміють мене, коли я скажу, що Барак Обама - хороший хлопець", - сказав Чавес в інтерв'ю венесуельським ЗМІ.

Як відзначають експерти, скоріше за все, заява Чавеса було зроблено в рамках його передвиборної кампанії - в даний час, щоб забезпечити собі впевнену перемогу на виборах, Президенту Венесуели необхідно знайти підтримку у максимально більшого числа виборців, внаслідок чого він звернувся до більш помірної риториці.

Як повідомлялось, кандидатом у Президенти від коаліції опозиційних партій Венесуели стане губернатор штату Міранда 39-річний Енріке Капрілес. Раніше опозиційний політик Леопольдо Лопес також заявив про своє бажання поборотися за посаду Президента Венесуели і дав старт своій передвиборної кампанії.

Чавес, який править країною з 1999 р., висловив свою впевненість у перемозі на виборах незалежно від того, "якого кандидата вибере опозиція". За його словами, всі можливі опозиційні кандидати - "наймити США, які хочуть зруйнувати результати соціалістичних реформ". Водночас Президент пообіцяв залишити свою посаду в разі поразки на виборах.

Нагадаємо, президентські вибори у Венесуелі відбудуться в жовтні 2012 р.