ua en ru

УЄФА: "Металіст" дискваліфіковано з Ліги Чемпіонів за договірний матч

УЄФА дискваліфікувала "Металіст" з єврокубків на сезон 2013/2014 за участь команди у договірному матчі в 2008 р. Відповідне рішення сьогодні виніс дисциплінарний комітет УЄФА.

УЄФА дискваліфікувала "Металіст" з єврокубків на сезон 2013/2014 за участь команди у договірному матчі в 2008 р. Відповідне рішення сьогодні виніс дисциплінарний комітет УЄФА.

"Металіст" має намір оскаржити рішення УЄФА. "Ми жалкуємо, що була застосована така санкція, і не згодні з нею, а тому вже сьогодні плануємо оскаржити її в Спортивному арбітражному суді Лозанни. Також ми вже звернулися до Верховного суду Швейцарії з клопотанням про припинення рішення КАС", - сказав перший віце-президент клубу Костянтин Півоваров.

Він додав: "Хочу нагадати, що договірний матч, який нібито мав місце, відбувся в далекому 2008 року, при старих власниках клубу. В той же час, "Металіст" завоював право на участь в Лізі Чемпіонів 2013/14 в чесній боротьбі. Наша команда, наші уболівальники заслуговують на те, щоб взяти участь в головному футбольному змаганні Європи. Хочу запевнити всіх уболівальників, що ми боротимемося за права клубу і відстоюватимемо їх згідно всім правовим нормам".

У той же час, Робоча група УЄФА з надзвичайних ситуацій, яка складається з п'яти членів Виконавчого комітету УЄФА, сьогодні проведе збори, на якому обговорить наслідки цього рішення для турніру.

Нагадаємо, в 2008 р. нібито договірний матч "Металіст" - "Карпати" завершився перемогою харків'ян - 4:0. Пізніше футболіст львівського клубу Сергій Лащенков заявив у ЗМІ, що матч був договірним. Українські судові інстанції присудили командам за мінус 9 очок в сезоні 2011/2012 і різноманітні штрафи. Клуби подали апеляцію в Лозанну.

Суд Лозанни виніс свій вердикт 2 серпня. Згідно з рішенням суду, харківський клуб був позбавлений бронзових медалей сезону 2007/2008, а спортивний директор клубу Євген Красніков дискваліфікований на п'ять років. При цьому очок з команди знімати не будуть.

"Металіст" вже заявив, що має намір оскаржити це рішення.

У цьому сезоні харківський клуб дебютував у головному європейському футбольному турнірі, посівши у минулому чемпіонаті друге місце. "Металіст" вже за підсумками двох матчів пройшов грецький ПАОК, а тепер повинен зійтися з німецьким "Шальке".

Відзначимо, що "Металіст" може подати апеляцію на рішення КДК УЄФА. Поки вона буде розглядатися, клуб зможе зіграти в раунді плей-офф Ліги Чемпіонів з німецьким "Шальке".