ua en ru

Вчені прогнозують різке збільшення обсягу космічного сміття на орбіті Землі

Вчені прогнозують різке збільшення обсягу космічного сміття на орбіті Землі Фото: на орбіті Землі вже нараховується близько 1,3 тис. супутників

Протягом наступних 200 років значно зросте число зіткнень між супутниками

Протягом найближчих 200 років на орбіті Землі може різко збільшитися обсяг космічного сміття в результаті зіткнень тисяч телекомунікаційних супутників. Про це йдеться в дослідженні Саутгемптонського університету, передає BBC.

"У виробництві супутників відбулися значні зміни. Вартість виробництва одного телекомунікаційного супутника зазвичай досягає сотень мільйонів фунтів, однак при серійному виробництві супутники зможуть коштувати набагато дешевше", - зазначив автор дослідження Х'ю Льюїс.

У дослідженні також йдеться про те, що протягом 200 років число зіткнень між штучними супутниками може зрости в 1,5 рази, що призведе до різкого збільшення обсягу космічного сміття на орбіті, де на сьогоднішній день вже налічується близько 1,3 тис. супутників.

Крім того, вчені відзначають, що на земній орбіті налічується близько 750 тис. об'єктів розміром більше 1 см, а об'єм сміття вже сьогодні є перешкодою для подальшого освоєння космічного простору. Для зниження ризиків зіткнень в космосі вчені рекомендують переміщати супутники на більш низьку орбіту одразу після закінчення місії для згоряння в атмосфері.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Євросоюз запустив у космос супутник для дослідження Землі.