ua en ru

Вчені прогнозують зникнення кави до 2080, - Independent

Вчені прогнозують зникнення кави до 2080, - Independent Фото: збір врожаю кави в Колумбії

Кава може зникнути в результаті потепління і поширення паразитів

До 2080 року кава може зникнути, якщо глобальне потепління продовжуватиметься сьогоднішніми темпами, передає The Independent з посиланням на доповідь Інституту клімату.

Зокрема, за твердженнями дослідників, вже до 2050 року площа кавових сільгоспугідь скоротиться удвічі в результаті підвищення температури, збільшення кількості шкідників та грибків. За їхніми розрахунками, дикі різновиди кави зникнуть до 2080 року.

Прогнозується, що її зникнення вплине на 120 млн людей, які зайняті її вирощуванням, переважно в найбідніших країнах світу. Для кількох з 70 країн-виробників кава є головною галуззю в економіці. Наприклад, 59% доходів Бурунді отримує від експорту кави, експорт зерен становить третину експорту Ефіопії і 17% - Нікарагуа.

Кардинальні зміни очікуються в результаті зростання загрози для посівів. Протягом наступних кількох десятиліть райони виробництва кави, як очікується, відійдуть від екватора в гірські регіони, що викличе масову вирубку лісів. Крім того, потепління призведе до поширення шкідливих для цієї культури грибків.

Повідомляється, що після періоду аномально високих температур і дощів у 2012 році в Центральній Америці культури були заражені так званою кавовою іржею, в результаті чого 350 тис. осіб в регіоні втратили роботу. А у Колумбії, наприклад, шкідливий грибок виявили в горах, де раніше було занадто холодно для його виживання.

Також з Конго поширився жук, який у Танзанії, де життя 2,4 млн осіб залежить від кави, залишає за собою знищені плантації. Комах-паразитів також виявляють вище 1500 м над рівнем моря.

Нагадаємо, вчені прогнозують епідемію вірусу Зіку в Азії та Африці.