ua en ru

Вчені підрахували збиток від природних катастроф за останні 115 років

Вчені підрахували збиток від природних катастроф за останні 115 років Фото: з 1960 року збільшилося кількість штормів

За оцінками вчених, економічний збиток від природних катастроф у період з 1900 по 2015 рік для людства склав близько 7 трильйонів доларів

Економічний збиток від природних катастроф у період з 1900 по 2015 рік для людства склав близько семи трильйонів доларів, вісім мільйонів людей стали жертвами катаклізмів. До такого висновку прийшли вчені з Технологічного інституту Карлсруе, пише The Daily Mail.

Дослідники проаналізували дані про 35 тисяч природних катастроф, у яких загинуло понад 8 мільйонів чоловік. У список увійшли повені, урагани, посухи, лісові пожежі, землетруси і виверження вулканів.

Причому, характер нештатних ситуацій залежить від географічного розташування країни. Наприклад, Великобританія найбільше страждає від повеней, Чилі та Нова Зеландія - від землетрусів, центральні райони Африки і Південної Америки від посухи і спеки.


Також вчені відзначили вплив глобального потепління на статистику стихійних лих. Зокрема, з 1960 року збільшилося кількість штормів, які, починаючи з цього часу, припадає близько 30% катастроф. Шторми, зокрема, ставали однією з причин повеней.

Незважаючи на великі загальні сумарні втрати від катастроф, відносна втрата будівель та іншої інфраструктури у результаті стихійних лих невелика і зменшується з плином часу. Це, на думку вчених, свідчить про покращення методи прогнозування та попередження стихійних лих, а також боротьби з ними.

Нагадаємо, землетрус магнітудою 7,8 стався увечері 16 квітня в районі міста Педерналес в провінції Манабі на північно-заході країни, його осередок залягав на глибині 20 км. внаслідок стихії загинули більш 500 чоловік.