ua en ru

Вчені виявили джерела забруднення повітря невідомого походження

Вчені виявили джерела забруднення повітря невідомого походження Фото: дані про забруднення атмосфери Землі можуть бути істотно занижені

Климотологи вдалося виявити приблизно 500 раніше невідомих джерел викидів діоксиду сірки

Канадські климотологи вважають, що дані про забруднення атмосфери Землі можуть бути істотно занижені. Про этоми свідчать дані супутникового моніторингу, що виявив близько 500 раніше невідомих джерел шкідливих викидів, пише Washington Post.

За даними дослідження, одним з головних джерел забруднення атмосфери є діоксид сірки, який може призвести до проблем зі здоров'ям, так і прискорити глобальне потепління. Вчені відзначили, що джерела його викиду також відомі: вулкани, нафтопереробні заводи і так далі.

Однак новий моніторинг повітря, проведений з допомогою супутників Управлінням з навколишнього середовища і кліматичних змін Канади, скорегував розу вітрів і показав близько 500 невідомих раніше джерел викидів діоксиду сірки.


За словами вчених, більшість джерел, включаючи 75 вулканів, природного походження. 39 є техногенними і поки не ідентифіковані. Їх значний кластер знаходиться на Близькому Сході, решта розкидані по всьому світу (перебувають, зокрема, в Азії, Африці, Європі й Америці) і можуть бути пов'язані з електростанціями.

Загальна кількість незареєстрованих раніше викидів становить від 7 до 14 млн. тонн у рік, з них на частку техногенних джерел припадає 7 млн тонн – приблизно 6% діоксиду сірки, виробленого людьми.

Вчені вважають, що ці дані можуть бути занижені у зв'язку з невисокою точністю супутників. Тепер вони мають намір вивчити реальне забруднення атмосфери іншими викидами, в тому числі оксидами азоту.

Нагадаємо, економічний збиток від природних катастроф у період з 1900 по 2015 рік для людства склав близько семи трильйонів доларів, вісім мільйонів людей стали жертвами катаклізмів. До такого висновку прийшли вчені з Технологічного інституту Карлсруе.