ua en ru

Вчені NASA виявили свідоцтва того, що на Марсі існували озера

Вчені NASA виявили свідоцтва того, що на Марсі існували озера Фото: NASA

На думку співробітників космічного відомства, водою колись був заповнений кратера Гейл

Вчені Національного управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору NASA вважають, що на поверхні Марса в минулому протягом тисячоліть існували озера. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в четвер в журналі Science.

На думку співробітників космічного відомства, водою, зокрема, колись був заповнений кратера Гейл, діаметр якого становить близько 154 км. До таких висновків учені прийшли, вивчивши інформацію, зібрану, в тому числі, за допомогою марсохода Curiosity. Як відзначають дослідники, озера, можливо, існували протягом достатньо тривалого для зародження життя часу.

Як зазначив один з керівників проекту Curiosity, вчений з Каліфорнійського технологічного інституту Джон Гротзингер, наявні дані говорять про те, що в кратері мало місце відкладення осадових порід на протязі тисячоліть, що підтверджує тривале існування озер. Джерелом води, ймовірно, могли бути дощі або тануть льоди. "Якщо знайдені свідчення існування озер, то це може бути аргументом на користь наявності життя", - констатував Гротзингер.

В кінці вересня NASA оголосило про виявлення свідчень присутності води на Червоній планеті. "Це важливе відкриття, яке підтверджує, що вода, хоч і у вигляді соляного розчину, тече сьогодні по поверхні Марса", - заявив 29 вересня на прес-конференції в штаб - квартирі NASA помічник директора цього відомства з наукової роботи Джон Грансфелд. Раніше в той же день результати досліджень були опубліковані в журналі Nature Geoscience.

Американські вчені не схильні були перебільшувати значення цього відкриття, відзначаючи, що виявили не моря і річки, а лише гідрати - сполуки, що містять молекули води. Разом з тим, вони відзначали, що мова йде саме про воду, яка потенційно може служити середовищем для зародження біологічного життя.

Нагадаємо, вченим NASA вдалося знайти сліди гідратів, що містять молекули води.