ua en ru

Учасників коаліції просять включити до проекту угоди питання житлового забезпечення громадян

Громадськість наполягає на включенні до проекту коаліційної угоди Верховної Ради України 8-го скликання положення про забезпечення громадян власним житлом. Про це йдеться у відкритому листі-зверненні Всеукраїнської асоціації "Укрмолодьжитло", профспілки працівників молодіжних житлових комплексів та комітетів місцевого самоврядування до українських політичних партій: "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт", "Об'єднання Самопоміч", Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", Радикальна партія Олега Ляшка.

У листі-зверненні звертається увага учасників коаліційного процесу на те, що розділ, присвячений реформуванню житлової політики, який має дуже конкретизовані заходи з точки зору вдосконалення питань експлуатації житлового фонду, розвитку конкуренції на ринку виробництва тепла, утилізації твердих побутових відходів, підвищення енергетичної безпеки держави, навіть обліку та оплати споживання комунальних послуг, тощо - не містить жодних напрямів з точки зору перспектив конституційних прав громадян на забезпечення житлом.

"В Україні є законодавчо закріплене право (ст. 10 Закону України "Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні") молоді на отримання державних пільгових житлових кредитів. Існує "Державна програма забезпечення молоді житлом", затверджена рішенням Уряду, яка (за часів минулої влади?) не виконувалася належним чином. Є й інші державні житлові програми!", - йдеться у зверненні.

Всеукраїнська асоціація "Укрмолодьжитло" та Профспілки працівників МЖК та комітетів місцевого самоврядування звертаються до керівників політичних партій, з пропозицією включити у розділ коаліційної угоди "Забезпечення громадян комунальними послугами та реформування житлової політики" пункт з наступним змістом:

"8. Реалізація та вдосконалення діючих державних житлових програм:
8.1. Державної програми забезпечення молоді житлом на 2013 - 2017 роки;
8.2. Державної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 роки".

"Визначення стратегії дій нової коаліції щодо одного з трьох найважливіших питань молоді (освіта, робота, житло) стане безумовно одним з чинників довіри громадян до нової влади", - підсумовується у листі громадських організацій.