ua en ru

Учасники ринку очікують зростання конкуренції та інвестицій завдяки закону про ринок електроенергії

Учасники ринку очікують зростання конкуренції та інвестицій завдяки закону про ринок електроенергії Учасники ринку очікують зростання конкуренції та інвестицій завдяки закону про ринок електроенергії

Ринок буде ключовим ціновим регулятором

Прийняття Верховною Радою 13 квітня закону "Про ринок електроенергії" відкриває можливості для розвитку ринку, зростання конкуренції та залучення інвестицій, однак знадобиться час і професійна робота над підзаконними актами для реалізації цього потенціалу, вважають опитані ресурсом "Енергореформа" учасники ринку.

"Від запровадження ринку електроенергії виграє кожен українець, оскільки саме споживач стане головним. Він зможе вибирати постачальника, отримає справедливу ціну і нову якість послуг", – заявив генеральний директор найбільшого на ринку приватного енергохолдингу ДТЕК Максим Тимченко.

Він переконаний, що прозорі європейські правила гри знімуть будь-які спекуляції про формуванні ціни на вугілля, плати за підключення або ролі регулятора.

"Ринок буде ключовим ціновим регулятором. Він дозволить західним компаніям інвестувати в українську енергетику, впроваджувати сучасні технології і нові стандарти ведення бізнесу", – вважає Тимченко.

Він зазначив, що нова модель дозволить Україні стати незалежною і енергоефективної країною, що відповідає цілям ДТЕК, яка більше 10 років розвиває видобуток вугілля, газу, традиційну і "зелену" енергетику.

Директор центру з впровадження нової моделі ринку ДП НАЕК "Енергоатом" Сергій Бедін припустив, що до осені 2017 року буде готовий пакет змін в закон разом з розробкою підзаконних нормативних актів. "Диявол, як кажуть, криється в деталях. Ми не очікуємо, що їх буде багато (змін, - ред.), але вважаємо, що вони будуть", – зазначив директор центру "Енергоатому" щодо впровадження нової моделі ринку.

На його думку, на початковому етапі виникнення конкуренції серед виробників буде під питанням, так як на ринку виробництва залишаться ті ж гравці, що й раніше.

Директор з комунікацій та міжнародного співробітництва оператора магістральних ліній элеткропередач НЕК "Укренерго" Михайло Бно-Айріян назвав прийнятий закон одним з найважливіших рішень в енергетиці за останні кілька років поряд із законом "Про ринок газу".

"Думаю, важливість закону "Про ринок електроенергії" навіть набагато більше, тому що сьогоднішній ринок – це не ринок взагалі: це ринок одного покупця, де ніхто не має права вибору – ні продавець, ні споживач", – пояснив експерт.

"Зрозуміло, що від прийняття закону сам ринок не з'явиться на 100%. Але однозначно, ми зацементували основу для нього. І зараз важливо, щоб всі, хто повинен підготувати вторинне законодавство, його розробили і прийняли. І щоб держава витримало свої зобов'язання в контексті термінів впровадження нової моделі ринку – це 2019 рік", – підкреслив М. Бно-Айріян.

Перший заступник голови Всеукраїнської енергетичної асамблеї Юрій Саква також звернув увагу на важливість розкриття потенціалу закону через прийняття прозорих та переконливих підзаконних актів, проте вказав ще на два бар'єру: "До тих пір, поки ми не ліквідуємо перехресне субсидування і не погасимо борги, реалізація нового ринку буде неможлива". Він додав, що НКРЕКП повинна дати розгорнуту програму, як буде здійснена така ліквідація перехресного субсидування і куди надійдуть гроші від неї.

"Результати повинні з'явитися у найближчі п'ять-шість років. Якщо зараз в перехідний період будуть реалізовані правильні адміністративні рішення і правильна тарифна політика, тоді у нас будуть високі шанси побачити результат досить швидко", – зазначив Саква.