ua en ru

Учасники ризького саміту відмовилися засудити анексію Криму, - декларація

Учасники ризького саміту відмовилися засудити анексію Криму, - декларація Фото: Учасники саміту "Східного партнерства" не засудили анексію Криму

ЄС сам засудив анексію Росією півострова

Учасники ризького саміту "Східного партнерства" відмовилися засудити незаконну анексію Криму, в тексті декларації міститься згадка про засудження анексії півострова тільки Європейським союзом. Про це йдеться в тексті декларації за підсумками саміту 21-22 травня в Ризі.

"ЄС знову підтверджує свою позицію, викладену в спільній заяві за підсумками саміту Україна - ЄС 27 квітня, включаючи незаконну анексію Криму і Севастополя. Учасники саміту підтверджують їх позицію по Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/262 про територіальної цілісності України", - йдеться в тексті декларації.

При цьому учасники ризького саміту підтримали незалежність і суверенітет України.

"Учасники саміту підтримують всі зусилля, спрямовані на деэскалацию і політичне розв'язання конфлікту, засноване на повазі до незалежності України, її суверенітету та територіальної цілісності. Вони закликають всі сторони конфлікту оперативно і повністю дотримуватися мінські угоди від вересня 2014 року і комплекс заходів по їх впровадженню від лютого 2015 року", - йдеться в документі.

Також учасники саміту в Ризі закликали звільнити всіх заручників на Донбасі.

"Вони закликають до негайного звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб. Вони висловлюють повну підтримку ОБСЄ і її спроб через Спеціальну моніторингову місію і тристоронню контактну групу. Вони також будуть підтримувати всі дипломатичні спроби через нормандський формат і цінують внесок в Білорусі сприяння переговорам. Учасники саміту закликають всі сторони сприятимуть міжнародному розслідування і кримінального розгляду для притягнення до відповідальності тих, хто відповідальний за катастрофу MH17", - йдеться в декларації за підсумками саміту "Східного партнерства" в Ризі.

Зазначимо, декларація за підсумками Ризького саміту була підписана із запізненням.