ua en ru

У В.Януковича зараз більше повноважень, ніж мав Л.Кучма, - експерти.

Зараз у Президента Віктора Януковича фактично більше повноважень, аніж було у Леоніда Кучми на посаді голови держави. Про це заявив президент аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов, передає «Політична думка».

«У В.Януковича є більшість в Раді, чого не мав Л.Кучма, є свій уряд , є свої підконтрольні губернатори і таке інше. Країна непомітно перейшла від парламентсько-президентської форми правління до президентської. У цьому зв'язку ми можемо справді говорити про узурпацію, монополізацію влади однією особою. З огляду на відсутність інструментів контролю влади у опозиції, є ризики, що поступово буде узурпована абсолютно вся влада однією партією і згортатимуться демократичні досягнення», - підкреслив І.Жданов.

В свою чергу, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов зазначив, що ризиків установлення авторитарного режиму в Україні немає. «Є вірогідність установлення імітаційної, фасадної демократії путінсько-російського зразка. Але для того, аби така система була, потрібно аби ця імітаційність була витонченою, аби вона спиралася на цілий комплекс ресурсів- не лише силовий, адміністративний , а й на інформаційний, медійний, інтелектуальний і головне спиралася на серйозне економічне, сировинне, фінансове підґрунтя. А звідки регіоналам гроші на це брати і інтелект? Хто це робитиме? Не має ані грошей, ані розуму, ані розуміння», - підкреслив В.Карасьов.

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко вважає, що нинішні тенденції можуть створити загрози концентрації влади в руках однієї людини. «А потім можуть виникнути спокуси запровадження так званої керованої демократії. Багатопартійність може стати формальною... Аби цього не сталося, опозиція з громадськими організаціями мають активно цьому протистояти. Не менш важливим чинником в недопущенні цього має стати потужний бізнес. Думаю,що всім українським олігархам треба пам'ятати про долю російських бізнесменів - Бориса Березовського та, особливо, Михайла Ходорковського», - сказав В.Фесенко.

На думку директора PR-групи Politteh Тараса Березовця, «приклад Росії, де діє авторитарна модель державного управління показує, що сильний режим не завжди ефективний, і що сильний - не є синонімом успішний». «Це видно і за наслідками роботи прем'єра Миколи Азарова на зовнішньому ринку - провальні газові переговори з Росією, з МВФ і т.д. Нова владна команда продемонструвала, що неспроможна ефективно управляти країною», - вважає експерт.

А директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко звернув увагу на те, що основний план донецьких політиків - сформувати «донецьку» виконавчу вертикаль. «Але через кілька тижнів виявилося, що це не так просто... З одного боку, донецькі з'явилися буквально у всіх сферах життя політики країни, з іншого боку - їм не вдалося на ключові пости розставити найбільш важливих своїх політиків. Це пов'язано з тим, що крім донецьких, які є традиційними споживачами газу на своїх фабриках і заводах, там ще є спекулянти газу, які через RosUkrEnergo зацікавлені у подорожчанні газу... Наразі виграли ті «напівдонецькі», які пов'язані з RosUkrEnergo, котрі й захопили найбільш солодкі пости», - сказав В.Небоженко.

Він підкреслив, що наразі є дві проблеми. «Серед донецьких є маса політиків, які захоплюють владу з дозволу В.Януковича, але не представляють при цьому єдину донецьку вертикаль. З іншого боку, колосальна концентрація влади донецькими не забезпечена серйозною загальнонаціональною метою. І це проблема передовсім тих, хто захопив цю владу», - зазначив соціолог.

Також, аналізуючи деякі кадрові призначення, експерт прийшов до висновку, що «Партія регіонів...є носієм руйнівних тенденцій».