ua en ru

У вкладників банку "Форум" є шанс повернути свої кошти, - юрист

Печерський районний суд Києва 5 вересня відмовив у задоволенні позову Фонда гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) до компанії Yernamio Consulting LTD (колишньому акціонеру банку "Форум") та її бенефіціара Вадима Новинського про стягнення 4,5млрд грн і 50 млн дол.

Повідомляється, що суд визнав звинувачення ФГВФО в тому, що компанія Yernamio Consulting LTD винна в доведенні банку "Форум", який зараз знаходиться в стані ліквідації, до банкрутства необґрунтованими і взяв до уваги докази відповідача, що попередній власник - Commerzbank - перестав показувати справжній стан справ у банку, починаючи з 2012 року. Суд зазначив, що в результаті не відображався реальний розмір проблемної заборгованості і, відповідно, не формувалися резерви в потрібному обсязі. Ця інформація була прихована від НБУ, і під час останнього продажу банку Смарт-Холдингу, який подав позов на Commerzbank в міжнародний суд ICC.

Експерти раніше регулярно говорили про безперспективність даного позову. Економіст Віктор Суслов заявляв, що дії Фонду більше схожі на популізм: "За законодавством, власник банку може відповідати всім майном за зобов'язання банку лише в разі створення товариства з повною відповідальністю".

Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру, вважає, що банк став заручником політичної ситуації, і економічних причин його краху не було. "Зараз ніхто не хоче визнати, що це було політичне замовлення знищити банк. Я вважаю, що не потрібно було вводити в банк тимчасову адміністрацію і лякати людей", - зазначив експерт.

На його думку, надати банку, як і багатьом іншим, рефінансування було б правильніше. Експерт вважає, що тимчасова адміністрація в банку - це радикальна міра, і за всю історію України лише один банк зміг з її допомогою стабілізувати свій стан. "Виходить, що як тільки вводять тимчасову адміністрацію, банк поступово зникає", - підкреслив він.

Юлія Кирпа, юрист ЮФ Aequo, вважає, що навіть у разі ліквідації банку у вкладників є шанс отримати свої вклади. На думку експерта, їм варто здійснити громадський тиск на позичальників банку, які не повертають гроші або замішані в шахрайстві з заставами. "Ніхто не забороняє вкладникам "Форуму" банку створити ініціативні групи для здійснення громадського тиску на позичальників даної фінансової установи. Якщо у вкладників є які-небудь факти про те, що тимчасова адміністрація банку не докладає максимум зусиль для повернення вкладів, то вони можуть звернутися безпосередньо до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, так і в прокуратуру та інші уповноважені органи".

Раніше в ЗМІ з'явився перелік боржників банку. У списку опинилася група підприємств Олега Гросмана. Загальний борг цих підприємств становить понад 670 млн грн. Ще один великий боржник - ТОВ "НВП "Білоцерківмаз", бенефіціаром якого є Олександр Олійник. Загальний борг - понад 210 млн грн. Ще одна група з 6 підприємств, бенефіціаром яких є Костянтин Караманиць, повинна банку понад 170 млн грн.

За інформацією ЗМІ та джерел, близьких до тимчасової адміністрації банку, багато боржники використовують шахрайські схеми, щоб не повертати кредити. Наприклад, Колесник Ярослав Васильович, колишній голова правління банку "Форум" досі не віддає банку суму майже 6,5 млн грн. А фірми, пов'язані з його сином від першого шлюбу (ТОВ "Агро-Форум", ТОВ "Такира") і дружиною (ВАТ "Белокрыницкий маслосирзавод") не повертають банку понад 60 млн грн.

Управлінням супроводу роботи з проблемними кредитами Департаменту безпеки у Дніпровського РУ ГУ МВС України в м. Києві підготовлено та направлено повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення з боку колишнього голови правління банку Колесника Я.В. та пов'язаних з ним осіб і підприємств. 22 травня 2013 р. зазначені матеріали були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 3 ст. 190 КК України.