ua en ru

У України вистачає ресурсів, щоб не просити кредит у МВФ, - експерт

У України вистачає ресурсів, щоб не просити кредит у МВФ. Таку думку висловив економічний експерт Борис Кушнірук.

Він зазначив, що розмір кредиту МВФ, який обговорює Київ і делегація фонду - 15 млрд дол, при цьому Україна може піти на поступки в ході переговорів з РФ про зниження ціни газу. "Якщо зупинити дерибан у сфері держзакупівель, одне тільки це зупинить розкрадання 100 млрд грн, або 12,5 млрд дол. Обсяг ринку конвертації - 200 млрд грн, тобто, 25 млрд дол. Фактично в країні вистачає ресурсів", - сказав Кушнірук.

"Зі зростанням проблем в економіці, в економічному блоці уряду спостерігається зростання управлінського хаосу. На це вказує різнобій в заявах міністрів і чиновників. Наприклад, Клименко стверджує, що 99% платників податків подають звітність в електронному вигляді. При тому, що у нас більше 2 млн суб'єктів підприємництва. В свою чергу, Арбузов стверджує, що мало СПД отримали електронні підписи-ключі. Колобов говорить про брак наповнення бюджету за перший квартал в 2 млрд, а Клименко рапортує про те, що такої діри немає. Міндоходів говорить про відсутність боргів за відшкодування ПДВ і при цьому готується випустити векселів на 17 млрд грн для покриття боргів по ПДВ. Зрозуміло, що весь цей різнобій в заявах уряду не залишається непоміченим на Банковій. Там в курсі про жалюгідний стан економіки. За таких обставин на рівні міністерств почалася класична бюрократична гра на самозбереження з пошуком винуватих десь в іншому місці ", - сказав Кушнірук.

Говорячи про шляхи виходу з ситуації, що склалася експерт зазначив: "У 1997 р. довелося приєднатися міліції до податкової інспекції. Сьогодні ж, враховуючи розміри розкрадання бюджету, пора їй об'єднуватися з КРУ (Фінінспекція) в службу фінансових розслідувань. Залишити в спокої на довгий час сферу , де виробляються товари і послуги і створюються доходи, з яких потім виплачуються зарплати і сплачуються податки і збори", - сказав Кушнірук.