ua en ru

U.S.Wheat Associates: У разі обмеження експорту зерна з РФ волатильність світового ринку може посилитися

На думку Американської пшеничного асоціації (U.S.Wheat Associates), можливе обмеження експорту зерна з РФ може додати волатильності світовому ринку. Таку думку сьогодні в рамках міжнародного зернового форуму "Світовий ринок зерна - перспективи, виклики, ризики, загрози" висловив віце-президент асоціації Вінсент Петерсон.
Він також зазначив, що заяву про можливе обмеження експорту зерна з РФ, змушують тих, хто вже уклав контракти на постачання російського зерна, побоюватися за їх виконання.
Петерсон вважає, що РФ має значні перспективи експорту зерна на ринки Близького Сходу і Північної Африки, так як "географічно всі інші конкуренти далеко". Він оцінив обсяг імпорту цього ринку в цілому в 40 млн т зерна. Крім того, за словами експерта, за прогнозом, до 2050 року населення регіону подвоїться, а, отже, споживання зерна ще збільшиться.
Віце-президент U.S.Wheat Associates також бачить перспективу для експорту російського зерна на азіатські ринки, чий обсяг імпорту він оцінив в 30 млн т зерна.
Американська пшеничне асоціація (U.S.Wheat Associates) є некомерційною організацією з розвитку експортних ринків для американських фермерів - виробників пшениці.
Нагадаємо, глава Російського зернового союзу (РЗС) Аркадій Злочевський напередодні висловив думку, що навіть обговорення введення загороджувальних мит на експорт зерна може негативно позначитися на ринку. Він нагадав, що раніше в уряді обговорювалася можливість введення мит після вивезення певної кількості зерна. "Називалися різні цифри: від 22 до 25 млн т, після вивезення яких будуть введені мита. Йшлося і про механізм плаваючою мита", - сказав глава РЗС. При цьому головною метою при реалізації цього заходу називалися утримання внутрішніх цін від надмірного зростання, а також недопущення перевывоза російського зерна на експорт.
Нагадаємо, 26 жовтня 2011 р. заступник міністра економічного розвитку РФ Андрій Клепач повідомив журналістам, що Міністерство економічного розвитку РФ розглядає можливість введення плаваючою експортного мита на зерно при зростання внутрішніх цін. "Може служити індикатором істотне зростання ціни на внутрішньому ринку", - відзначав він.
Мінекономрозвитку вже представило уряду РФ розрахунки за розміром мита на зерно, тоді повідомив заступник міністра. При цьому А.Клепач не назвав конкретні цифри, однак повідомив, що шкала буде плаваючою. Також він зазначив, що відомство вважає прийнятним баланс експорту зерна на рівні 22-25 млн т. "Якщо кон'юнктура світового ринку буде дозволяти компаніям розширювати експорт вище 22-25 млн т, це може призвести до різкого зростання цін на внутрішньому ринку, тоді мірою може виступити плаваюча мито", - сказав заступник міністра.
25 жовтня 2011 р. прем'єр-міністр РФ Володимир Путін на зустрічі з представниками агропромислового комплексу повідомив, що уряд РФ в цьому сільгоспроці введе загороджувальні мита на експорт зерна у разі, якщо він перевищить 24-25 млн т.
"У нас цього року експорт буде приблизно 24-25 млн т, після цього ми будемо вводити певні обмеження, щоб не залишити країну без хліба, щоб у нас були резерви, перехідні залишки на наступний рік", - сказав він. Це пропозиція раніше, у жовтні поточного року, також озвучував перший віце-прем'єр РФ Віктор Зубков.