ua en ru

У НБУ достатньо валютних резервів для проведення інтервенцій, - Гонтарєва

У Національного банку України є достатньо валютних резервів для проведення інтервенцій.

У Національного банку України є достатньо валютних резервів для проведення інтервенцій. Про це заявив глава Нацбанку Валерія Гонтарєва в інтерв'ю "Громадське ТБ".

"На сьогодні ми на інтервенції витратили 1 млрд 300 млн доларів для того, щоб стабілізувати ситуацію. Валютні резерви для цього є. Зараз коли ми готувалися відпустити курс, ми готували інші адміністративні заходи. Але всілякі адміністративні заходи доводиться підтримувати інтервенціями. Ми до цього готові. Проте всі інтервенції породжують "сірий", "чорний" ринок, а ми хочемо, щоб ринок був єдиним і ефективним", - заявила Гонтарєва.

За її словами, можливо, доведеться робити продаж валюти тільки з використанням експортних акредитивів, а купувати - з використанням імпортних акредитивів.

"Це якраз допоможе нам у тому, що буде затримуватися валютна виручка імпортерами і в цей же момент буде перекрито шлях нелегального імпорту. Хоча ми досі перевіряємо валютні контракти, ми бачимо, що ринок вже десь намацує свій рівноважний стан", - підкреслила вона.

Нагадаємо, раніше глава НБУ не виключила впровадження додаткових адміністративних заходів для стабілізації валютного ринку.